Καταπέλτης για τα τιμωρητικά μέτρα ο καθηγητής Ιωαννίδης: «Ζητήστε τώρα συγγνώμη για τα λάθη σας»!

«Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι»

Must Read

Διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, διχασμό αλλά και έναν τρομακτικό αριθμό νεκρών, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τους 25.000 έως το καλοκαίρι, εάν δεν διαφοροποιηθεί ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, προβλέπει μέσα από συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων, και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης.

  • Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Οπως λέει, τα τιμωρητικής φύσης μέτρα που διαχωρίζουν ομάδες του πληθυσμού είναι αναποτελεσματικά και θνησιγενή, ενώ οι συνέπειές τους θα είναι αρνητικές τόσο στη διασπορά του Covid-19 όσο και στη γενικότερη υγεία του πληθυσμού. «Οι ανεμβολίαστοι, ακόμα περισσότερο μάλιστα εκείνοι που είναι ευπαθείς ή μεγάλης ηλικίας, κάνουν σαφώς λάθος να μην εμβολιάζονται. Ομως, αυτοί είναι που είναι οι ασθενέστεροι κρίκοι αυτήν τη στιγμή. Η φιλοσοφία της ιατρικής και της δημόσιας υγείας, στο δικό μου σύστημα αξιών τουλάχιστον, είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο τους ασθενέστερους, όχι να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Είναι, πρακτικά, το αντίστοιχο με έναν γιατρό που, όταν βλέπει έναν ασθενή που δεν έχει αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα, αντί να μιλήσει μαζί του με πραότητα, αρχίζει να τον κλοτσάει και να τον βρίζει φωνάζοντάς του “εγώ τα ξέρω όλα κι εσύ είσαι ηλίθιος”!» λέει, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη ταπεινότητα και ενσυναίσθηση.

«Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη»

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Στάνφορντ, το γεγονός ότι έχουν ήδη προηγηθεί αρκετά περιοριστικά μέτρα, που όχι απλώς δεν αναχαίτισαν την πορεία της πανδημίας, αλλά αύξησαν ακόμη περισσότερο τη διασπορά και κατ’ επέκταση την πίεση στο σύστημα Υγείας, απαιτεί από τους λαμβάνοντες αποφάσεις να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους πολίτες. «Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη γι’ αυτά τα προηγούμενα λάθη, προτού ζητήσει από τον πληθυσμό συμμόρφωση σε περισσότερα μέτρα. Αλλιώς χάνει την όποια αξιοπιστία του» εξηγεί και προσθέτει ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη.

«Το μέλλον είναι ρευστό και εξαρτάται από τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά αν συνεχιστούν τα τραγικά λάθη, μπορεί να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι. Αντιθέτως, με σωστή διαχείριση και με σωστά εστιασμένα μέτρα οι θάνατοι θα μειωθούν πολύ πιο αποφασιστικά. Δεν είναι μόνο οι νεκροί από τον κορωνοϊό, που μπορεί να φτάσουν σε ακόμα πιο δυσμενείς αριθμούς. Με λάθος κινήσεις διακυβεύονται πολύ περισσότερα πράγματα για τη συνολική υγεία του πληθυσμού και το μέλλον της χώρας. Η απόρριψη ή η επικράτηση του τιμωρητισμού και της ρητορικής του μίσους είναι ίσως ο κύριος παράγοντας που θα κρίνει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα» προειδοποιεί ο καθηγητής.

«Άλλο ένα πρόστιμο απλώς χειροτερεύει την οδυνηρή αυτή κατάσταση»

Σχολιάζοντας το «χαράτσι» των 100 ευρώ, που θα επιβάλλεται από το νέο έτος στους πολίτες άνω των 60 ετών, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο δρ Ιωαννίδης κάνει λόγο για εκβιασμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει -έως έναν βαθμό- τους εμβολιασμούς, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός. «Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη εξοντωθεί ψυχολογικά, κοινωνικά και σωματικά, όχι μόνο οικονομικά. Αλλο ένα πρόστιμο απλώς χειροτερεύει την οδυνηρή αυτή κατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, αν ένας ανεμβολίαστος 60χρονος -που έχει περίπου 0,5% πιθανότητα να πεθάνει από κορωνοϊό σε περίπτωση που μολυνθεί- πρέπει να πληρώνει 100 ευρώ μηνιαίως ως αντίτιμο υγείας, τότε πόσο πρέπει να πληρώνει για αντίτιμο υγείας ένας καπνιστής, που έχει περίπου 60-70% πιθανότητα να πεθάνει τελικά από κάποια αιτία που σχετίζεται με το κάπνισμα ή ένας παχύσαρκος;» διερωτάται, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξοντώσουμε ό,τι προκαλεί τη νόσο, και όχι τους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει άρον άρον το σκάνδαλο με τα e-mails

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με την αξιοποίηση των προσωπικών...

More Articles Like This