«Γροθιά» στο στομάχι αποτελούν οι καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με προσωπικό και δομές.
Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑ εκπέμπουν SOS και καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες για τους ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό (σ.σ. και όχι μόνο), ενώ προειδοποιούν ότι όσοι νοσηλεύονται πρόχειρα διασωληνωμένοι, περιμένοντας πότε και αν θα αδειάσει κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ, είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν.
Με διαμαρτυρία τους στην 6η ΥΠΕ, η ΕΙΝΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pelop.gr, κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία όπως ανέφεραν είναι υπεύθυνη για την «χρεοκοπία» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται κάτω από ένα ολέθριο καθεστώς. Μάλιστα, επέρριψαν ευθύνες και στην 6η ΥΠΕ αλλά και στις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες όπως αναφέρουν, αντί να «βγουν μπροστά» και να διαμαρτυρηθούν, τελικά υποκύπτουν σε συμφέροντα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτρης Ζιαζιάς αναφορικά με την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ ότι δημιουργήθηκε αίθουσα με 6 κρεβάτια ΜΕΘ, κάνει λόγο για τεράστιο ψέμα. Όπως καταγγέλλει, πρόκειται για έναν κοινό θάλαμο, τον οποίο επιβλέπουν ανειδίκευτοι και άπειροι γιατροί: «Απλά θα συγκεντρώσουν σε έναν κοινό θάλαμο, τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η νοσηλεία παραμένει ίδια σε άθλιες συνθήκες, από μη εξειδικευμένο και μη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι ασθενείς, δυστυχώς το έχουμε επισημάνει εμείς και η ομοσπονδία, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Η θνητότητα των νοσηλευόμενων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 95-100%» σημείωσε ο κ. Ζιάζιας και πρόσθεσε ότι με βάση τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 60 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο «Αγ. Ανδρέας» τουλάχιστον 50. Από την αρχή της πανδημίας όμως, δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα.
Ταυτόχρονα, ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ τόνισε ότι στη χώρα μας καταγράφεται «μαύρο ρεκόρ» με πάνω από 170 ανθρώπους να παραμένουν διασωληνωμένοι πρόχειρα, περιμένοντας να αδειάσει κάποια ΜΕΘ.
Μείωσαν τον προϋπολογισμό
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γιατρών, ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 140 εκ. ευρώ και για την πρωτοβάθμια υγεία, ο προϋπολογισμός μειώθηκε στο 50%.
Περιγράφοντας τις δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της Αχαΐας, αναφέρουν ότι το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» περιόρισε την λειτουργία του κατά 80%, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μέχρι και 9 εφημερίες, σε άσχετα πόστα. Το νοσοκομείο στο Αίγιο έχει «κόψει» τα χειρουργεία και πλέον λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας. Την ίδια ώρα, ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας (Ρίο) αφαίρεσε 100 κλίνες από απλές νοσηλείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν βγει ράντζα μέχρι και στους διαδρόμους, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Την ίδια ώρα, προκαλούν σοκ οι καταγγελίες πνευμονολόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, ότι υπάρχουν θάλαμοι στους οποίους νοσηλεύονται 6 ασθενείς με κορωνοϊό, ωστόσο υπάρχουν μόνο 4 παροχές οξυγόνου. «Αύριο εφημερεύουμε και δεν ξέρουμε που θα βάλουμε τους νέους ασθενείς που θα εισαχθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Το νοσοκομείο έχει μπουκώσει. Δεν χωράει άλλους ασθενείς με covid. Έχει γίνει μονοθεματικό» ανέφερε γιατρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 2012 έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα 6 γιατροί να κάνουν 60 24ωρες εφημερίες. Παράλληλα, ανειδίκευτοι και ειδικευόμενοι χωρίς πείρα, καλούνται να φροντίσουν τους διασωληνωμένους που παλεύουν για τη ζωή τους…
Δείτε επίσης: Οργή υγειονομικών! «Ποιες προσλήψεις; Περιμένουμε αποτελέσματα από τον Αύγουστο του 2020!»