Γολγοθάς για μια άρση προσημείωσης!

Μέρες ολόκληρες για την ανεύρεση δεκάδων εγγράφων 

Must Read

Ούτε σε 100 χρόνια δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει η χώρα μας από τη γραφειοκρατία, αφού τα παραδείγματα είναι καθημερινά και σε πολλούς τομείς. Στο ξέφωτο του 2022 για να πραγματοποιηθεί μια απλή (φαινομενικά) υπόθεση χρειάζονται τόσα έγγραφα και διαδικασίες, που μόνο να τα διαβάσει κανείς τον πιάνει… πονοκέφαλος.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας πολίτης θέλει να κάνει άρση της προσημείωσης του ακινήτου του από την τράπεζα από την οποία είχε λάβει το δάνειο για την αγορά του, θα πρέπει να… τρέχει και να μη φτάνει για μέρες ολόκληρες!

Αφού φτάσει η ώρα να ξοφλήσει το δάνειό του, θα πρέπει να δηλώσει στην τράπεζα ότι πλέον το σπίτι τού ανήκει ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα η προσημείωση παύει να ισχύει. Και κάπου εδώ αρχίζει ένας τεράστιος Γολγοθάς, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, αφού η χαρά της εξόφλησης επισκιάζεται από την τεράστια γραφειοκρατία. Για να το κάνει αυτό, θα ετοιμάσει έναν πλήρη κλειστό φάκελο με όλα τα στοιχεία, τα οποία όμως απαιτούν έναν ολόκληρο αγώνα δρόμου.

Για… αρχή θα πρέπει να έχει στα χέρια του:

·       τις δηλώσεις για την άρση προσημείωσης

·       γραμμάτιο παγία αντιμισθία 36 ευρώ της δικηγόρου της τράπεζας

·       δήλωση του άρθρου 242 για τον πληρεξούσιο δικηγόρο

Αν και στο Ειρηνοδικείο δεν ζητείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει ένα φωτοαντίγραφο της ανακαλούμενης απόφασης και του κτηματολογικού φύλλου.

Μάλιστα, θα πρέπει να αναγραφούν ο αριθμός της ανακαλούμενης απόφασης, το ποσό, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ο τόμος και ο αριθμός. Αν κάποιο από αυτά τα στοιχεία είναι λάθος, τότε υπάρχει κίνδυνος το υποθηκοφυλακείο να μην αποδεχτεί το δικόγραφο και ο πολίτης να κληθεί να ξαναπληρώσει τα 36 ευρώ!

Προτού καταθέσει τον φάκελο θα πρέπει να έχει ελέγξει και αν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής του. Θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr και να αναζητήσει τον νομό και την περιοχή όπου ανήκει το ακίνητο. Ο Κωδικός Αριθμός θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε, αφού θα απαιτηθεί για το Κτηματολόγιο μετά το δικαστήριο.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχει προσωρινό ΚΑΕΚ, δηλαδή η περιοχή είναι υπό ανάρτηση, τότε θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου και να αναγραφούν ο αριθμός πρωτοκόλλου και ο προσωρινός Κωδικός Αριθμός. Η γραφειοκρατία δεν σταματά εκεί, αφού, σε περίπτωση που η ανακλητική απόφαση καθυστερήσει να κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο – κτηματολόγιο και στο μεταξύ το προσωρινό ΚΑΕΚ γίνει οριστικό, το υποθηκοφυλακείο δεν θα το κάνει δεκτό, γιατί θα είναι… διαφορετικοί αριθμοί!

Αν νομίζει ότι με αυτά ξεμπέρδεψε, είναι διπλά γελασμένος, αφού υπάρχει συστημική τράπεζα που διασπάστηκε πρόσφατα και άλλαξε ΑΦΜ! Έτσι θα πρέπει να αναγράψει στην αίτηση, στην απόφαση, αλλά και στις δηλώσεις ένα ολόκληρο κείμενο, στο οποίο να επισημαίνει ακριβώς τα στοιχεία της τράπεζας (ακόμα και την υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η σύσταση νέας εταιρίας – πιστωτικού ιδρύματος), από την οποία ζητά την άρση προσημείωσης του ακινήτου του…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This