Για χορήγηση και τέταρτης δόσης εμβολίου μίλησε η Θεοδωρίδου

Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά που έχουν νοσήσει

Must Read

Η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 θα μας απασχολήσει στο μέλλον, επισήμανε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Ήρθε, έτσι, στα λόγια του Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε, μεταξύ άλλων, πως θεωρεί απαραίτητη μια 4η δόση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, σημειώνοντας πως «η Όμικρον είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό».

Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη, τα όσα είπε στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και αρκετές ακόμη δόσεις, καθώς ο επικεφαλής της Pfizer, δήλωσε πως «τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό». «Νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας ετήσιος εμβολιασμός, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια»,  συμπέρανε καταλήγοντας.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίου κρίνονται αρκετές. Ειδικότερα, σημείωσε τα ακόλουθα: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση».

Κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά που νόσησαν με Covid-19

Αναφερόμενη, εξάλλου, στον -φημολογούμενο- αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη σε παιδιά που νόσησαν με Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημείωσε: «Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος  για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ». 

Σε ερώτηση για την εμφάνιση της γρίπης, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης ως τώρα. Υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, έχουν αυξηθεί μεν, αλλά δεν φοβόμαστε. Για τους συνδυασμούς με τον κορωνοϊό, τη “Flurona“, αφορά σε μια περίπτωση, της εγκύου από το Ισραήλ. Ενδεχόμενο συνδυασμού Δέλτα και Όμικρον (γνωστή ως “Delmicron“) πάντα υπάρχει, όταν κυκλοφορούν και οι δυο ιοί, αλλά δεν έχουμε ακόμα σημαντικές καταγραφές. Πάντως θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Όμικρον, σύμφωνα με στοιχεία από τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Ας μη γινόμαστε Κασσάνδρες με την Όμικρον και την τέταρτη δόση, έχει ήπια κλινική προβολή. Όσα ακούσαμε από την αρχή, επαληθεύονται τώρα».

Μέχρι 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για την τρίτη δόση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με τη σειρά του, σημείωσε τα ακόλουθα: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς. Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου. Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού. Έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60».

Ειδικότερα, όσον αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε., ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως, πλέον, «θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε: «Σήμερα λειτούργησε κανονικά, εκεί θα γίνουν δέκα εμβολιαστικές γραμμές, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μάλλον από Δευτέρα».

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This