Παναγιώτης Γαλιατσάτος: «Ίσως μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές δόση εμβολίου»

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη για την πέμπτη δόση του εμβολίου»

Must Read

Σην πορεία της πανδημίας και στην μετάλλαξη Όμικρον που έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως έκανε αναφορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος, εκτιμώντας ότι το νέο στέλεχος θα φύγει γρήγορα.

«Σε μερικές πολιτειες που ειχαν την όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαινουν τα νούμερα, στην Ελλάδα οπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η όμικρον ήρθε και πιστευουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχες Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι όμικρον», είπε αρχικά.

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό», εξήγησε ο κ. Γαλιατσάτος.

Σημείωσε δε, πως αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό, φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. «Μετα την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πως να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Πέμπτη δόση εμβολίου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins εκτίμησε πως άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. «Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσον αφορά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

Τέλος, εξήγησε ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλούς, είναι μακράς διάρκειας. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του long covid είναι σοβαρότερες από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This