Αλέξης Τσίπρας: Οι τρεις λόγοι που αποφάσισε την πρόταση μομφής

Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, θέλει να στριμώξει την κυβέρνηση, να βάλει τέλος στην εσωκομματική γκρίνια και να κάνει ρελάνς στο ανεβασμένο (δημοσκοπικά) ΚΙΝ.ΑΛ.

Must Read

Θύελλα και στην πολιτική ζωή του τόπου προκαλεί το φιάσκο της κακοκαιρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη -σε συνέχεια και του επιτακτικού αιτήματος για προσφυγή στην κάλπη-, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να είχε γίνει και νωρίτερα.

Κατά το καυτό τριήμερο της συζήτησης, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί, όχι μόνο για τα ζητήματα αιχμής, αλλά -όπως αναμένεται- και εφ’ όλης της ύλης, δεδομένου ότι στον ορίζοντα υπάρχει πάντα και το θέμα των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, φαίνεται ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση σε αυτή τη συγκυρία και για εσωκομματικούς λόγους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις. Μένει να φανεί εάν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του και να δώσει αδιέξοδο σε όλο το χάος που έχει δημιουργηθεί εσωκομματικά, με αφορμή την πρόταση για εκλογή προέδρου από τη βάση, όπως επίσης και να καταδείξει ότι εκείνος ηγείται της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται, δηλαδή, ανάμεσα στα άλλα, και για μια προσπάθεια για ρελάνς στο Κίνημα Αλλαγής, που αντιμετωπίζεται ως «νέα απειλή». Κι αυτό διότι, ως γνωστόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως εξωκοινοβουλευτικός, δεν δικαιούται να παρέμβει στη συζήτηση στην Ολομέλεια, κάτι που ομολογουμένως δημιουργεί γενικότερα μείζον πρόβλημα στην αντιπολιτευτική τακτική της Χαριλάου Τρικούπη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τόσο κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Το πιο δυνατό χαρτί

«Ήρθε η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος», τόνισε από το βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την πρόταση δυσπιστίας, χρησιμοποίησε το πιο δυνατό αντιπολιτευτικό χαρτί που διαθέτει σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, άπαντες συνομολογούν πως ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε. Παρόλο που υπήρχε από το βράδυ της Τετάρτης μια σχετική παραφιλολογία περί πρόθεσής του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η Κουμουνδούρου κατάφερε, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, να θολώσει τα νερά, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας πως ήδη από πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ανακινούνται σχετικά σενάρια.

Μάλιστα, για χθες το πρωί είχε οριστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και δεν ακυρώθηκε παρά μόνο μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λειτούργησε εν προκειμένω ως ο απόλυτος αντιπερισπασμός, κι έτσι άπαντες, ακόμη και αρκετοί βουλευτές του κόμματος οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν παρά λίγη ώρα πριν, αιφνιδιάστηκαν. Άλλωστε, αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να προαναγγέλλονται.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά.

«Προπαγάνδα της συμφοράς»

«Ήρθε η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς», ανέφερε. Υποστήριξε πως ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να φύγει, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση την απόγνωση και την οργή του κόσμου να τις κάνει δύναμη πολιτικής αλλαγής.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πως ο χιονιάς έθαψε οριστικά στο χιόνι το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις τελευταίες αυταπάτες ότι η κυβέρνηση έχει θέληση και δυνατότητα να διδάσκεται από τα πάθη, τις ολιγωρίες και τις ιδεοληψίες της.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έθιξε μόνο το θέμα της κακοκαιρίας, αλλά και της πανδημίας, σημειώνοντας πως «κάθε ώρα που η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, 4 με 5 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους – 23.000 συνάνθρωποί μας χάθηκαν. Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα που καμιά επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει». Άνοιξε μάλιστα τη «βεντάλια», καθώς έθιξε τα θέματα της ακρίβειας αλλά και της διαφθοράς, λέγοντας πως «η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους οδηγούν στην ανασφάλεια και την αποσάθρωση».

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια ξεκινά το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία. Θα έχει προηγηθεί η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, η οποία, και δεδομένης της συγκυρίας, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει η ελάσσων αντιπολίτευση, με τα βλέμματα να στρέφονται και στη στάση που θα κρατήσουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Κωνσταντίνα Αδάμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This