Γιάννης Πανούσης-Γιώργος Ορφανός: «Κοινωνική και όχι οπαδική η βία» – «Ακατανόητη η άρση του ιδιωνύμου»

Τι είπαν στη «Δίκη στο Open»

Must Read

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, πραγματεύτηκε η τηλεοπτική «Δίκη στο Open», με προσκεκλημένους τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Δημοσθένη Κουπτσίδη, τους νομικούς αθλητικού δικαίου Νίκο Λαγαρία και Γρηγόρη Ιωαννίδη και τον συνήγορο ενός των συλληφθέντων για τη δολοφονία του Άλκη και ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα.

Ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε κοινωνικό φαινόμενο τη βία: «Δεν έχει να κάνει με το οπαδικό, είναι εγκληματικές ενέργειες και μάλιστα μιλάμε για μίσος κατά του άγνωστου άλλου. Είναι εγκληματικά στοιχεία. Δεν είναι οπαδική βία, έχει πολλές αιτίες. Δε θεωρώ ότι το ιδιώνυμο θα λύσει το πρόβλημα ούτε κατά διάνοια. Οι νόμοι αυτοί αντιμετωπίζουν τον δράστη, όχι το φαινόμενο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένα νέο αθλητικό συμβόλαιο. Οι παράγοντες πρέπει να δώσουν τα χέρια, η πολιτεία και όλο το πολιτικό σύστημα. Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι φορείς πρέπει να συμφωνήσουν επίσης σε αυτό».

Ορφανός: «Μη κατανοητοί οι λόγοι που ήρθη το ιδιώνυμο»

Ο Γιώργος Ορφανός ήταν ο Υπουργός που το 2006 εφάρμοσε τη διάταξη για το ιδιώνυμο στα εγκλήματα οπαδικής βίας και μιλώντας υπεραμύνθηκε αυτής της επιλογής: «Είχε εξαιρετικά αποτελέσματα το ιδιώνυμο. Από το 2006 μέχρι και το 2009 είχαμε φτάσει στο 20% από το 60% και είναι από τα στοιχεία της Αστυνομίας. Τριπλασιάστηκε ο κόσμος που πήγε στα γήπεδα. Από 2.500 πήγαμε στους 8.000 φιλάθλους. Αρα ήταν επιτυχημένο. Τους πρώτους μήνες 19 άτομα φυλακίστηκαν από 8 ομάδες. Για λόγους που εμένα δεν μου γίνονται κατανοητοί πήραν πίσω τη διάταξη για το ιδιώνυμο. Εγώ αποχώρησα από την κυβέρνηση το 2007, αλλά για για δύο χρόνια ακόμη εφαρμοζόταν ο νόμος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο κ. Ιωαννίδης με αντικατέστησε στο Υπουργείο. Στις επόμενες εκλογές είναι γνωστό πως δεν εξελέγην. Ο κ. Ιωαννίδης έτσι κι αλλιώς θα εξελέγετο, αλλά η διαδικασία έθιξε εμένα».

Λαγαρίας: «Από το 2016 υπογεγραμμένη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Ο γνωστός νομικός αθλητικού δικαίου, Νίκος Λαγαρίας, αφού εξέφρασε την άποψη πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας επηρεάζει τον αθλητισμό, τόνισε πως με την καταστολή δε λύνεται ποτέ το πρόβλημα, αλλά ότι απαιτούνται ισόρροπα μέτρα πρόληψης. Παρουσίασε μάλιστα την Σύμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογεγραμμένη από το 2016, που δεν εφαρμόστηκε τότε από την Ελλάδα, αλλά μέρος της πέρασε μέσω της ολιστικής μελέτης.

«Η ολιστική μελέτη στη σελ 89 αναφέρεται στο θέμα της βίας. Δεν λέει violence, αλλά safety and security. Αφιερώνει μόνο 1,5 σελίδα και μας υποχρεώνει να κυρώσουμε τη σύμβαση. Αυτό θα έπρεπε να γίνει από τότε. Στην Ευρώπη παίρνουν μέτρα, διαχωρίζουν τους οπαδούς από τους ταραχοποιούς για supporters και aggressors. Εδώ μιλάμε ακόμη για οπαδούς, ενώ αυτοί που κάνουν τα επεισόδια δεν είναι οπαδοί στην πραγματικότητα».

Ιωαννίδης: «Έτσι εξαρθρώθηκε στη Βρετανία»

Ο διδάκτωρ αθλητικού δικαίου στην Αγγλία και έγκριτος νομικός, Γρηγόρης Ιωαννίδης μίλησε για τον τρόπο που έλυσε το πρόβλημα η Βρετανία: «Η πολιτεία εξάρθρωσε τις ομάδες των χούλιγκανς με ειδικά σχέδια, με τη συνεργασία διαφορετικών αρχών, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, αλλά και με τη βοήθεια αστυνομικών που συνέλεξαν σημαντικές πληροφορίες για τη δράση των χούλιγκανς, τη δομή και τον απώτερο σκοπό τους. Η νομοθεσία βασίστηκε στην πρόληψη. Οι αθλητικές ομάδες θεωρούνται υπεύθυνες για όσα συμβαίνουν στα γήπεδά τους και εκτός γηπέδων η πολιτεία».

Λύτρας: «Μόνο η Πολιτεία μπορεί να ελέγχει»

Ο συνήγορος εκ των συλληφθέντων για τη δολοφονία, Απόστολος Λύτρας τόνισε πως μόνο η Πολιτεία μπορεί να λύσει το πρόβλημα: «Μιλάμε για αδιανόητο έγκλημα. Ο συνήγορος πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπερασπίζεται το έγκλημα, προσπαθεί να βοηθήσει τη δικαιοσύνη στο έργο της. Πολλά πράγματα απ΄όσα ακούγονται για να γίνουν δεν είναι εφικτά. Οι ομάδες πώς θα μπορέσουν να έχουν την ευθύνη των συνδέσμων; Μισθώνει κάποιος ένα ακίνητο, ονομάζει ότι είναι σύνδεσμος της τάδε ομάδας και μπαίνει όποιος θέλει. Γίνονται πολλές εγκληματικές πράξεις εκεί. Μόνο η Πολιτεία μπορεί να ελέγχει, η ευθύνη των ομάδων είναι ηθική. Οι οργανωμένοι οπαδοί είναι σαν καλεσμένοι σε ένα σπίτι. Οι ομάδες μπορούν να έχουν έναν έλεγχο ποιοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν και εισιτήριο».

Κουπτσίδης: «Πώς αντιμετώπισε ο Αυγενάκης τον θάνατο του οπαδού του Εθνικού;»

Τέλος, ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ μίλησε για ευθύνη της Πολιτείας, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη για όλα φταίει η ΕΠΟ. Παρ΄ότι στο ίδιο κόμμα, έχουμε διαφορετικές απόψεις και προσέγγιση. Ο κ. Αυγενάκης ας μας πει πώς αντιμετώπισε το 2014 το περιστατικό με τον άτυχο φίλαθλο του Εθνικού που δολοφονήθηκε στο γήπεδο του Ηροδότου».

*πηγή: dikisports.blogspot.com

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This