Αποκαρδιωτική η έρευνα της Eurostat και για τον τομέα της υγείας, μιας και αποδεικνύει ότι οι Έλληνες βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατά τα άλλα «δωρεάν δημόσια υγεία».
Σύμφωνα λοιπόν με την Eurostat όχι μόνο έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία, αλλά ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 1/5 για τις δαπάνες υγεία, στην Ελλάδα είναι πάνω από το 1/3! Μάλιστα το 36% των χρημάτων για υπηρεσίες υγείας προέρχεται από την τσέπη των Ελλήνων!
Ενώ στην Ελλάδα το 31% των δαπανών υγείας προέρχεται από την υποχρεωτική ασφάλιση, στη Σουηδία και τη Δανία το 85% του συνόλου των δαπανών υγείας καλύπτεται από το κράτος.
Την ίδια εικόνα αποτυπώνει και η έρευνα του ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώτη είναι η Εσθονία) μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης την τελευταία δεκαετία. Οι μη καλυπτόμενες ανάγκες περίθαλψης έχουν να κάνουν με το κόστος, την απόσταση και τον χρόνο αναμονής, σε ποσοστό 81% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ το 2019 ήταν 1,7%!
Μεγάλος βραχνάς για τους Έλληνες και το μηνιαίο όριο στον αριθμό των καλυπτόμενων από τον ΕΟΠΥΥ επισκέψεων ανά γιατρό, καθώς και ο αριθμός των παραπεμπτικών για εξετάσεις, καθεστώς που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2012. Κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα σπεύσουν σε ιδιώτη γιατρό ή διαγνωστικό κέντρο και θα πληρώσουν από την τσέπη τους.
Ίδια η κατάσταση και για τα φάρμακα, με τις ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα να αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των δαπανών για την υγεία, όταν στην ΕΕ είναι κάτω από το 4%. Αυτό οδηγεί τα νοικοκυριά σε δαπάνες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, αναλογιζόμενοι ότι βρισκόμαστε σε μνημόνια πάνω από δέκα χρόνια.