Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Διεθνώς ρεζίλι: Σκληρό άρθρο της «El Pais» για τις «κυβερνητικές» διώξεις κατά της «ηρωίδας» εισαγγελέως Τουλουπάκη και δημοσιογράφων

Η ελληνική κυβέρνηση στοχοποιεί την εισαγγελέα που ερεύνησε την πολιτική και ιατρική διαφθορά της «υπόθεσης Novartis»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Εξαιρετικά σκληρό άρθρο της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας «El pais», αναφορικά με τις κυβερνητικές, όπως υπονοεί η εφημερίδα, διώξεις κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, και των δημοσιογράφων επειδή διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis.

Το άρθρο είναι άκρως επικριτικό για την κυβέρνηση, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για πολιτική δίωξη όσων προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν ένα σκάνδαλο, για το οποίο η μεγάλη φαρμακευτική έχει ήδη πληρώσει ένα ποσό – μαμούθ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Η Ελένη Τουλουπάκη είναι η πιο γνωστή εισαγγελέας της Ελλάδας εδώ και χρόνια. Γεννημένη πριν από 56 χρόνια στην Κρήτη, ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς έως ότου η νέα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση αυτής της δομής. Αρκετά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν αναγνωρίσει το πρωτοποριακό της έργο στη δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων.

Από την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η Ελλάδα υπέφερε από την αυστηρή λιτότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κατά τη γνώμη της, η διαφθορά είχε οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Από εκείνη την εποχή είναι η λίστα Falciani, η λίστα Borgians, τα Panama Papers και άλλες σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς που πέρασαν από τα χέρια του. Επίσης η υπόθεση που έχει θέσει πλέον σε κίνδυνο την καριέρα της εν μέσω πανδημίας: το σκάνδαλο Novartis.

Το 2016, δύο ανώτερα στελέχη της Novartis ταξίδεψαν από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Αποκάλυψαν ότι η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς για μια δεκαετία για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους σε βάρος φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων. Το FBI έστειλε τις μαρτυρίες στην Ελλάδα και, με τον αριστερό συνασπισμό Σύριζα ακόμα στην κυβέρνηση, η έρευνα οδήγησε στη δίωξη δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών από τα προηγούμενα στελέχη, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η νίκη στις εκλογές του 2019 από την απόλυτη πλειοψηφία των συντηρητικών της ΝΔ ήταν και μια ανατροπή με την έννοια των κατηγοριών: αυτή τη στιγμή οι μόνοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Novartis είναι τρεις εισαγγελείς και πέντε δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν στοιχεία για δωροδοκίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Ελένη Τουλουπάκη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Novartis επιβλήθηκε πρόστιμο 678 εκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η υπόθεση. Στην Ελλάδα, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, θα είναι αυτή, η εισαγγελέας, που θα απολογηθεί ως κατηγορούμενη. «Η εμπειρία που ζω ως συνέπεια του ανοίγματος της διαδικασίας εναντίον μου από ένα δομημένο και ισχυρό πολιτικοοικονομικό σύστημα, αποκαλύπτει την αδυναμία ενός ανθρώπου απέναντι σε ένα σύστημα που κινείται χωρίς κανόνες, μόνο για λόγους συμφέροντος», λέει στην EL PAÍS. Ξέρει όμως να βλέπει τη θετική πλευρά. Πιστεύει ότι, αν και επώδυνη, μια τέτοια εμπειρία εμπλουτίζει τους νομικούς φορείς και τους διευκολύνει να συμπάσχουν με όσους υποφέρουν από την απονομή δικαιοσύνης χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, διευθυντής της καθημερινής Documento και ένας από τους πέντε δημοσιογράφους που κατηγορούνται, πιστεύει ότι αν και σε πολλές χώρες μπαίνουν εμπόδια σε όσους διώκουν τη διαφθορά, ο ακραίος βαθμός με τον οποίο γίνεται αυτή στην Ελλάδα είναι μοναδικός. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πρόσφατα ότι τρεις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς θα μπορούσαν να κατηγορηθούν απλώς για διερεύνηση υπόθεσης διαφθοράς. Ο δικηγόρος που υπερασπίζεται την Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας είναι σύμβολο και ότι αυτό που κινδυνεύει είναι η ίδια η ανεξαρτησία των θεσμών. Αν και η υπόθεση ξεπερνά ήδη τις 300.000 σελίδες, για τον Χειρδάρη η συνεργασία μαζί της στην προετοιμασία της άμυνας αποδεικνύεται εύκολη. Είναι μια πολύ στιβαρή νομική υπόθεση όπως υποστηρίζει, και αναλύει κάθε λεπτομέρεια.

Η Ελένη Τουλουπάκη είναι η πρώτη νομικός της οικογένειάς της. Ο πατέρας της εργαζόταν σε μια εταιρεία αστικών λεωφορείων. Περιγράφει τους γονείς της ως απλούς ανθρώπους με μεγάλες αξίες, που την επηρέασαν να αφοσιωθεί στην απονομή δικαιοσύνης. Όπως ο αδερφός της, που είναι χειρουργός και εργάζεται «στην υπηρεσία κατά του ανθρώπινου πόνου». Υποστηρίζει ότι δεν είναι τυχαίο ότι διώκεται για υπόθεση που σχετίζεται με την πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την ίδια, η σταθερή ηθική της πεποίθηση είναι αυτή που την καθοδηγεί ανά πάσα στιγμή και νιώθει ότι υποστηρίζεται από την οικογένεια και τους φίλους της.

Στον ελεύθερο χρόνο της, η εισαγγελέας γράφει ποίηση και παίζει σε ομάδα κλασικού θεάτρου, με την οποία έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στους Ευμενίδες του Αισχύλου. Η εύκολη λύση θα ήταν να τη συγκρίνουμε με την ηρωίδα μιας ελληνικής τραγωδίας, αλλά δεν θα της άρεσε η παρομοίωση γιατί υποστηρίζει ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θέμα ηρωισμού. Με τον ίδιο τρόπο αρνείται κατηγορηματικά ότι ο αγώνας της είναι πολιτικός, παρά το γεγονός ότι αυτή που προώθησε την κατηγορία εναντίον της είναι η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τη Βουλή, καταστρέφοντας δηλαδή την ίδια την έννοια της διάκρισης των εξουσιών.

Θεωρεί τον εαυτό της απλό δικαστικό λειτουργό και υπερασπίζεται ότι ο αγώνας της δεν είναι κομματικός, αλλά θεσμικός. Ισχυρίζεται ότι δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης και θέτει μόνο ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Θα αντιμετώπιζε όποιον κυβερνά με την ίδια πεποίθηση. Ο δικηγόρος της, Β. Χειρδάρης, επίσης επιμένει ότι δεν είναι ακτιβίστρια, αλλά απλώς εισαγγελέας που κάνει τη δουλειά της.

Αν και η δίωξή της ως κατηγορούμενη μπορεί να σημαίνει το τέλος της καριέρας της, δεν έχει μετανιώσει. “Προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να φέρουμε στη δικαιοσύνη εκείνες τις πρακτικές στον τομέα της υγείας που στοίχισαν ζωές ή προκάλεσαν αναπηρία σε άτομα που δεν είχαν πρόσβαση στα φάρμακα λόγω υπερτιμολόγησης. Αν η δέσμευσή μου σε αυτούς τους στόχους σημάνει το τέλος της καριέρας μου, ειλικρινά, το προτιμώ από τη σιωπηρή συναίνεση με την αδικία”»!

Πραγματικό ράπισμα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποδοκιμασίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στον 28χρονο ποδοσφαιριστή που ασελγούσε σε 4χρονο

«Καζάνι« που έβραζε ήταν νωρίτερα σήμερα η ατμόσφαιρα έξω από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων όπου...

Αδιανόητο: Μαθητές στο Ηράκλειο Κρήτης πέταξαν…ψιλά σε σχολική καθαρίστρια!

Κάτω από αντίξοες συνθήκες κάνουν τη δουλειά τους οι καθαρίστριες σε σχολεία του Ηρακλείου...

Συγκλονίζει αδελφή θύματος στα Τέμπη: «Δεν ήταν θέλημα θεού, αλλά ανθρώπων»

Την οργή της για το δυστύχημα στα Τέμπη το οποίο στοίχισε τη ζωή σε...

Πάτρα: Φωτιά σε δωμάτιο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου από ένα… τσιγάρο – Ασθενής υπέστη εγκαύματα

Τον γύρω του διαδικτύου κάνουν από σήμερα το πρωί οι εικόνες από το Πανεπιστημιακό...

Η Μοσάντ «εισέβαλε» στο ελληνικό Twitter!

Η γνωστοποίηση της είδησης ότι η συνδρομή της ισραηλινής Μοσάντ, μία εκ των σημαντικότερων...

Αποκάλυψη για το εστιατόριο-στόχο των τρομοκρατών: «Μαζεύονται καθημερινά γύρω στα 80 άτομα»

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας: «Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας»

Διφορούμενη ανάρτηση μητσοτακικού δημοσιογράφου για τους Πακιστανούς τρομοκράτες!

«Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ενώ μια εντελώς φροϋδική...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές

Αυτές είναι οι επίσημες ημερομηνίες

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων με πάνω από 500.000 πακέτα

«Λαβράκι» έβγαλε η Ασφάλεια Κιλκίς «ξετρυπώνοντας» στην Χαλκιδική εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων.Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί...

Τραγωδία στην Κρήτη: Καθηγητής του Πανεπιστημίου εντοπίστηκε νεκρός στο γραφείο του

«Μουδιασμένη» είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης από την στιγμή που έγινε γνωστό πως...

Φρίκη στην Δραπετσώνα: 43χρονος βίασε, ξυλοφόρτωσε και μαχαίρωσε την σύζυγό του!

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Δραπετσώνα, όταν ένας 43χρονος βίασε και στην συνέχεια ξυλοφόρτωσε...

Νοσοκομείο Ρίου: Έβρεξε και κατέρρευσε ψευδοροφή!

Υπό διάλυση τα νοσοκομεία της χώρας

Αυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα νησιά του...

Στην κορυφή της λίστας με τα επτά καλύτερα νησιά του κόσμου που προσφέρονται για...

Βρέθηκε ο ιερέας που είχε χαθεί στο Πετροχώρι Ξάνθης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ιερέα του Πετροχωρίου Ξάνθης, πατέρα Γεώργιου, τα ίχνη...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Όλαφ Σολτς: Μετακυλίει το κραχ της Deutsche Bank στην Ε.Ε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας γνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα...

Σοκάρει το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνει ένα 14χρονο κορίτσι στον Εύοσμο,...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

NEWSROOM