Η ανακύκλωση σε νέους κανόνες

Ποιες είναι οι ευθύνες των δήμων και του αρμόδιου φορέα. Με ποιους όρους αποφασίστηκε η ανανέωση της έγκρισης λειτουργίας του ΣΣΕΔ «Ανακύκλωση»

Must Read

Για τις υποχρεώσεις του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης «Ανακύκλωση» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. προς τους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ώστε να μην υπάρχει λανθασμένη ενημέρωση των ΟΤΑ.

Οπως επισημαίνει, οι τρέχουσες υποχρεώσεις έναντι των ΟΤΑ α’ βαθμού ορίζονται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ (που είναι δημοσιευμένη στη Δι@ύγεια και είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερομένους), με την οποία αποφασίστηκε η ανανέωση της έγκρισης λειτουργίας του ΣΣΕΔ «Ανακύκλωση» της ΕΕΑΑ με συγκεκριμένους όρους, που είναι οι εξής:

* Γεωγραφική εμβέλεια ΣΣΕΔ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης): Η εμβέλεια του ΣΣΕΔ είναι πανελλαδική και συνεπώς σε ορίζοντα εξαετίας θα πρέπει να καλύψει με τις βασικές του μεθόδους συλλογής το 100% των ΟΤΑ α’ βαθμού της χώρας.

* Οργάνωση εργασιών εναλλακτικής διαχείρισης. Εργα μπλε κάδων / κάδων χωριστών ρευμάτων για δημοτικά απόβλητα συσκευασίας: Μπλε κάδοι συλλογής υλικών συσκευασίας ή κάδοι διαφορετικού χρώματος σε συστοιχίες ανακύκλωσης (κάδοι για χαρτί, πλαστικό, μέταλλα) που βρίσκονται στον αστικό ιστό, την αποκομιδή και μεταφορά των οποίων σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ. Στα ΚΔΑΥ (συνεργαζόμενα με τον φορέα ΣΣΕΔ ή συνεργαζόμενα απευθείας με τους ΟΤΑ) γίνεται η διαλογή των περιεχόμενων στους μπλε κάδους / χωριστούς κάδους συλλογής αποβλήτων. Στη συνέχεια ο φορέας ΣΣΕΔ πιστοποιεί τις ποσότητες των ανακτηθέντων υλικών που πωλούνται προς ανακύκλωση. Εργα μπλε κωδώνων για δημοτικά απόβλητα γυάλινης
συσκευασίας σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε συστοιχίες ανακύκλωσης εντός του αστικού ιστού τη συλλογή των οποίων αναλαμβάνει ο
φορέας ΣΣΕΔ μέσω συνεργατών του. Τα συλλεχθέντα απόβλητα γυάλινης συσκευασίας από τους μπλε κώδωνες οδηγούνται σε συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας γυαλιού προς περαιτέρω επεξεργασία και διαλογή.

Μέθοδοι συλλογής

Δίκτυο μπλε κάδων συλλογής αποβλήτων συσκευασίας (σύμμεικτα απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, σύνθετες) – Σύνολο συνεργαζόμενων ΟΤΑ.

 Συστοιχίες κάδων χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας (χωριστά ρεύματα συλλογής για χαρτί, μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) – Σύνολο συνεργαζόμενων ΟΤΑ.

Συνεργασία με ΟΤΑ

Η συνεργασία με τους ΟΤΑ οφείλει να γίνεται με σαφείς όρους και να περιλαμβάνει συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που να σχετίζονται άμεσα με το συγκεκριμένο κάθε φορά έργο ανακύκλωσης, το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους, τις προδιαγραφές των ανακτώμενων υλικών, το πλαίσιο, τους όρους και τα κριτήρια υπολογισμού του ανταλλάγματος που καταβάλλεται από το φορέα ΣΣΕΔ (με την παροχή εξοπλισμού ή/και χρηματικού ανταλλάγματος).

Ο φορέας ΣΣΕΔ οφείλει να υποβάλλει στον ΕΟΑΝ τις ισχύουσες κάθε φορά εκδόσεις των πρότυπων συμβάσεων συνεργασίας πριν από τη θέση τους σε εφαρμογή και να ενσωματώνει σε αυτές τυχόν παρατηρήσεις του ΕΟΑΝ σε θέματα αρμοδιότητάς του ή/και να ακολουθεί σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του.

Ο φορέας ΣΣΕΔ αναλαμβάνει:

α) Να παρέχει στους συνεργαζόμενους ΟΤΑ κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαλογή στην πηγή των αποβλήτων συσκευασίας: μπλε κάδους, σε αναλογία 1/75 κατοίκους, συστοιχίες ανακύκλωσης (τρεις κάδοι διαφορετικού χρώματος και ένας μπλε κώδωνας) σε αναλογία 1/1000 κατοίκους σε περιφερειακούς ΟΤΑ και 1/1200 στα συγκροτήματα Αθηνών –
Θεσσαλονίκης, μπλε κώδωνες γυαλιού σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

β) Να παρέχει στους συνεργαζόμενους ΟΤΑ οχήματα συλλογής, σε αναλογία 1 όχημα ανά 250-400 κάδους, ή εναλλακτικά να επιδοτεί τους ΟΤΑ για τη συλλογή με αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα, καθώς και την κάλυψη μεταφοράς σε απόσταση (σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα) και θαλάσσιας μεταφοράς.

γ) Τη συλλογή των μπλε κωδώνων γυαλιού, οι οποίοι τοποθετούνται σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε συστοιχίες ανακύκλωσης, καθώς και τη συλλογή των ειδικών κάδων αλουμινίου.

δ) Τη συντήρηση των οχημάτων μετά τη συμπλήρωση της δεκαετούς χρήσης τους, υπό την προϋπόθεση της ορθής χρήσης τους με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή ή άλλες
συμφωνημένες οδηγίες.

ε) Τη συντήρηση των κάδων μετά τη συμπλήρωση της πενταετούς χρήσης τους, υπό την προϋπόθεση της ορθής χρήσης τους με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή ή άλλες συμφωνημένες  οδηγίες.

στ) Να αποδίδει σε κάθε ΟΤΑ με τον οποίο έχει σύμβαση τακτικές αναφορές, τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση, για την επίδοση του συγκεκριμένου έργου ανακύκλωσης.

ζ) Να εξασφαλίζει τη διάθεση των αποβλήτων συσκευασιών του ΟΤΑ στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία όμορου ΚΔΑΥ είτε με την εξυπηρέτηση του δήμου από ΚΔΑΥ της ευρύτερης περιοχής είτε μέσω εξεύρεσης άλλης προσωρινής λύσης (συμβάσεις τύπου Α).

η) Να εξασφαλίζει την εκτέλεση των εργασιών διαλογής των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας καθώς και όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με αυτές από συνεργαζόμενα με αυτήν ΚΔΑΥ ή εργολάβους λειτουργίας ΚΔΑΥ, εφόσον δεν το αναλαμβάνει ο ΟΤΑ (συμβάσεις τύπου Α).

θ) Να εκπονεί και να υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με τον ΟΤΑ.

Το έργο των ΟΤΑ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντίστοιχα αναλαμβάνουν:

α) Την αποκομιδή των αποβλήτων συσκευασίας από τους μπλε κάδους και τη μεταφορά τους στα συνεργαζόμενα με την ΕΕΑΑ, ΚΔΑΥ ανά την Ελλάδα (συμβάσεις τύπου Α), ή εναλλακτικά σε ΚΔΑΥ της επιλογής τους.

β) Την παροχή των κατάλληλων τεκμηρίων προς το ΣΣΕΔ για τις ανακτώμενες ποσότητες σε περίπτωση που ο ΟΤΑ έχει αναλάβει το στάδιο της διαλογής.

γ) Τη διαχείριση του υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας από το ΚΔΑΥ προς τελική διάθεση.

δ) Τη διατήρηση του παρεχόμενου εξοπλισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προδιαγραφές συντήρησης των κατασκευαστών και των καθοριζομένων συμφωνημένων
διαδικασιών χρήσης και τακτικής συντήρησης.

Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος όρος έγκρισης ορίζει ότι το ΣΣΕΔ της ΕΕΑΑ Α.Ε. υποχρεούται να διαθέτει σε όλους τους συνεργαζόμενους ΟΤΑ α’ βαθμού τα εξής:

 μπλε κάδους, σε αναλογία 1/75 κατοίκους, συστοιχίες ανακύκλωσης (τρεις κάδοι διαφορετικού χρώματος και ένας μπλε κώδωνας) σε αναλογία 1/1000 κατοίκους σε περιφερειακούς ΟΤΑ και 1/1200 στα συγκροτήματα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μπλε
κώδωνες γυαλιού σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,

 οχήματα συλλογής, σε αναλογία 1 όχημα ανά 250-400 κάδους ή εναλλακτικά επιδοτεί τους ΟΤΑ για τη συλλογή με αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα, καθώς και την κάλυψη μεταφοράς σε απόσταση (σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα) και θαλάσσιας μεταφοράς.

Οργάνωση εργασιών εναλλακτικής διαχείρισης

Ο φορέας ΣΣΕΔ αναλαμβάνει να αποδίδει τίμημα στους ΟΤΑ για τη συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας με βάση τον βαθμό ανάκτησης των αποβλήτων συσκευασίας που επιτυγχάνουν, ώστε να αποτελέσει κίνητρο και για τη βελτίωση της επίδοσής τους στην ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This