Τετάρτη 16/6/2021

Θεοδωρικάκος: μέσα στην τετραετία θα λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών

Την ανάγκη να αποκτήσουν οι Έλληνες την κουλτούρα της ανακύκλωσης επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο Alpha Radio και την δημοσιογράφο Κάτια Μακρή. Μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι για το σκοπό σκοπεύει να ξεκινήσει καμπάνια το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύοντας κυρίως στα παιδιά και στη νέα γενιά η οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει το ποσοστό ανακύκλωσης να έχει ανέλθει στο 50% των παραγόμενων απορριμμάτων και τόνισε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο τα απορρίμματα είναι προϊόν προς πώληση. Χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που δημιουργείται το καλοκαίρι σε πολλά νησιά και σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Δήλωσε, τέλος ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, σε όλη τη χώρα, μέσα στην τετραετία που διανύουμε, καθώς η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στα Ιωάννινα, δήλωσε, μεταξύ άλλων στο Alpha Radio:
«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής μας είναι μέσα στην τετραετία που διανύουμε και έχουμε την ευθύνη των πραγμάτων, να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα καλοκαίρια στα νησιά και σε πολλές άλλες περιοχές, η κατάσταση είναι τραγική.

Στην Κέρκυρα περάσαμε εφέτος αυτήν την περιπέτεια και χρειάσθηκε το υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει για να λυθεί το ζήτημα. Αυτό γίνεται σε πάρα πολλές περιοχές. Έχουμε πλέον έναν σχεδιασμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε την υποχρέωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου να ανακυκλώνουμε το 50% των σκουπιδιών μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια με τον κλασσικό τρόπο. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που το πετάμε και απαλλασσόμαστε. Δεν είναι έτσι. Τα σκουπίδια παντού είναι προϊόν προς πώληση.

Γίνεται διαλογή, ένα μεγάλο μέρος τους ανακυκλώνεται και γίνονται προϊόντα προς πώληση. Πρέπει να αυξήσουμε την ανακύκλωση στο 50%. Αυτός ο στόχος αφορά κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω. Είναι δύσκολος στόχος. Θα χρειαστεί πολύ σοβαρή δουλειά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και από την κυβέρνηση και από όλους τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν αρκετά διαφορετικά από ότι στο παρελθόν…

Θέλω λίγο ακόμη να επιμείνω κυρία Μακρή γιατί αυτά ξέρετε, μπορεί δημοσιογραφικά ή από άποψη πολιτικής ανάλυσης να φαίνονται μικρά, είναι σπουδαία για την ζωή μας. Διότι όταν τα καλοκαίρια μαρτυράμε όλοι -και μαρτυρούν και οι τουρίστες μαζί μας- και απειλείται η υγεία των πολιτών και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα ο τουρισμός, δηλαδή η βαριά βιομηχανία της οικονομίας μας, μετά ψάχνουμε να βρούμε τι και ποιος φταίει.

Πρέπει να τα λύσουμε αυτά τα θέματα, επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει η κουλτούρα της ανακύκλωσης και πολύ σύντομα το Υπουργείο Εσωτερικών θα οργανώσει μια τεράστια καμπάνια για αυτό τον σκοπό, η οποία θα αποσκοπεί να βάλουμε μπροστά τα παιδιά μας…

Πιστεύω πάρα πολύ ότι τα παιδιά θα βάλουν τις οικογένειες να ανακυκλώνουν, οι επόμενες γενιές ξέρουν το συμφέρον αυτού του τόπου καλύτερα στο θέμα του περιβάλλοντος και περιμένω πολλά από τα παιδιά μας από τους νέους ανθρώπους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ