Χρήστος Σταϊκούρας: «Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 360 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ»

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αναζητούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές λύσεις»

Must Read

Αναφορά στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως φέτος τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 360 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ, μέχρι το τέλος του 2022 από τον Ιούνιο του 2022. Αυτό όμως σημαίνει 250 εκατ. επιπλέον επιβάρυνση του β’ τετράμηνο του έτους» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης σε όλους τους πολίτες (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) και πρόθεσή της είναι η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες (2,1 δισεκ. ευρώ επιβάρυνση από το 2023 και μετά).

«Μπορεί να χρειαστεί μετά από κάποιους μήνες, ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύσει άμεσα την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, επομένως χρειάζεται συνετή και προσεκτική πολιτική» υπογράμμισε.

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αναζητούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές λύσεις»

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ ανέφερε «ότι 360 εκατ. ευρώ, που δεν τα έχει δει ακόμα ο πολίτης, θα τα δει τον επόμενο μήνα, περισσεύουν στο πορτοφόλι του που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οπουδήποτε θέλει».

«Δεν ισχυρίζομαι, ότι το ποσό αυτό θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών ή ότι τα μέτρα που πήραμε και παίρνουμε θα καλύψουν όλο το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αναζητούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κρίση» υποστήριξε ο υπουργός.

«Οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν σημαντικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνει ο πλούτος του πολίτη, αυξάνει η αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ το κράτος παίρνει λιγότερο φόρο. Ακόμα και αυτοί που έχουν συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, σημαντικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ» τόνισε.

Έκπτωση 15 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο για το πετρέλαιο κίνησης ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για μείωση 15 λεπτά το λίτρο, το ντίζελ αφορά όλους, και είναι ουσιαστικά επιδότηση του κράτους προς την πηγή, που θα μετακυληθεί με ασφάλεια, στον πολίτη δηλαδή στην τιμή που θα δοθεί. Εκτός αυτού υπάρχει η επιδότηση των 22 λεπτών για 60 λίτρα για το επόμενο 3μηνο.

«Σύντομα, προσπαθούμε μέσα στην εβδομάδα, σε νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ που έχει το ΥΠΟΙΚ να ενσωματώσουμε τις παρεμβάσεις που ανακοινώσαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Στο εξωτερικό έχει γίνει μείωση στον ΕΦΚ από κάποιες χώρες, κάποιες άλλες έχουν δώσει στοχευμένες επιδοτήσεις. Στο δεύτερο το πλεονέκτημα είναι το δημοσιονομικό κόστος. Εμείς παράλληλα επιδοτούμε και την ενέργεια πολύ πιο γενναία απ’ ό,τι στο εξωτερικό και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά μόνιμο τρόπο. Επίσης, θέλουμε στοχευμένα μέτρα για να βοηθούμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήταν επιλογή με δημοσιονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο ντίζελ με μείωση ΕΦΚ η βοήθεια θα ήταν 8 λεπτά και όχι 15 λεπτά. «Με την παρέμβαση μας επιδοτείται το 86% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Επιδοτούνται και τα δύο αυτοκίνητα στο ίδιο ποσό σε μια οικογένεια, αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30.000» τόνισε.

Παράταση και έκπτωση στην επιστρεπτέα

Την ίδια ώρα, όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ την ενίσχυση που έχουν λάβει μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15%.

Σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να δοθεί επιπλέον χρόνος δύο μηνών, δηλαδή έως το τέλος Μαΐου, αντί τέλος Μαρτίου που ισχύει σήμερα, σε όσους έλαβαν ενίσχυση μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης που έχουν λάβει. Τέλος, για το επίδομα ρεύματος των φοιτητών διευκρίνισε ότι το μέτρο έχει αναδρομικότητα από τον Ιανουάριο.

«Η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα»

Νωρίτερα, ο υπουργός έκανε αναφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης «DBRS Morningstar» επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή».

Όπως είπε, είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας» σημείωσε και συμπλήρωσε: «η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023. Και κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση ενός πολύ σημαντικού στόχου για το μέλλον της».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει με την επισήμανση πως «εμείς συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την οικονομία περισσότερο παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη και την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This