Έρευνα ΣΕΒ: Δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό 4 στις 10 επιχειρήσεις!

Must Read

Η αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου δυναμικού, ειδικά για εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή τους.

Τέτοιου είδους κλάδοι είναι της ενέργειας (49%) και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (42%), σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ “Επιχειρήσεις και Ανθρώπινο Δυναμικό”. Λιγότερο έντονη δυσκολία φαίνεται να έχουν οι επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37%) και των δομικών υλικών (35%) και ακόμα μικρότερη στις επιχειρήσεις logistics (30%) και υγείας – φαρμάκου (29%).

Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο τομέας τεχνολογίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα (42%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Ο μέσος όρος εταιρειών στην Ελλάδα, που αδυνατούν να βρουν κατάλληλο προσωπικό, φθάνει στο 36%. Το ποσοστό για τις εταιρίες που εξάγουν πάνω από το 50% της παραγωγής τους είναι 46%, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι 45%.

Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις κατονομάζουν την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ως το σημαντικότερο λόγο δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, από έλλειψη δεξιοτήτων χαρακτηρίζονται και οι ήδη απασχολούμενοι και ειδικά όσον αφορά τις τεχνικές/επαγγελματικές τους γνώσεις και δεξιότητες. Περίπου το 46% των επιχειρήσεων εντοπίζει ελλείψεις σε τρεις σημαντικές κατηγορίες επαγγελμάτων: Στους “Τεχνικούς”, τους “Ειδικευμένους Τεχνίτες” και τους “Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων”.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως οι αυτοματισμοί και τα νέα λογισμικά, φέρνουν στην επιφάνεια νέες ανάγκες, όχι μόνο σε γνώσεις, αλλά και δεξιότητες και πρέπει να αρχίσουμε να ανταπεξερχόμαστε σε αυτές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This