Γιάννης Οικονόμου: «Προσπαθούμε να έχουμε πανευρωπαϊκή απάντηση σε μια κρίση διεθνή και εισαγόμενη στη χώρα»

«Αν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια και το φυσικό αέριο, καμία κυβέρνηση δε θα μπορέσει να απαντήσει στις αυξήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων»

Must Read

Οριζόντια στήριξη και πιο εξειδικευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός επρόσωπος ότι θα υπάρχουν, όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και οι πρωτόγνωρες τιμές.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως γίνονται όλες οι διαδικασίες ώστε τις επόμενες εβδομάδες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπωθούν στις τσέπες των νοικοκυριών ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την ενεργειακή κρίση ανεφερε: «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ήταν ένα δύσκολο βήμα και οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο δεν υπήρχε στο κείμενο συμπερασμάτων αυτή η οδηγία προς την Κομισιόν. Υπήρχε όμως σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τους ηγέτες του Νότου. Αν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καμία κυβέρνηση από μόνη της δε θα μπορέσει να απαντήσει στις αυξήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε δύο πολύ σημαντικά πράγματα»

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην χθεσινή συνεδρίαση η κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει την πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς. Ακόμη, κατάφερε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ώστε το ρεύμα να είναι φθηνότερο στην Ευρώπη, για όλους.

«Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη είναι για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση διεθνή και εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα και παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας. Οποιαδήποτε μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φροντίσουμε με τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουμε να έχει την αντίστοιχη αποτύπωση και στην Ελλάδα. Ήδη, από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για πλαφόν, ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για τη συμφωνία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ για προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή εξασφαλίζει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύει την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά, ενώ θα έχει θετικές επιδράσει και στο κόστος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This