Σε επιδημία έχει εξελιχθεί ο χωρισμός των παντρεμένων ζευγαριών στην Ελλάδα

Must Read

Ολοένα περισσότεροι παντρεμένοι στην Ελλάδα αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία έδειξε προοδευτική αύξηση των διαζυγίων που, συνακόλουθα, οδηγεί σε αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών! Οπως επεσήμανε ο δρ Δημογραφίας Γιώργος Κοντογιάννης, που εκπόνησε τη συγκεκριμένη έρευνα, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 λύονταν μόνο 550-900 στους 10.000 γάμους.

  • Από τη Μαρία Μεϊμάρη

«Η ένταση αυξάνεται προοδευτικά στη συνέχεια: 2.200-2.500 γάμοι στη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 2.500 στους 10.000 γάμους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η αύξηση της έντασης του διαζυγίου, αλλά και η αύξηση των γεννήσεων εκτός γάμου, όπως επίσης και των δεύτερων γάμων, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των μονογονεϊκών οικογενειών όσο και των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες με έναν θετό και έναν βιολογικό γονέα» τόνισε ο κ. Κοντογιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε πως η ένταση του διαζυγίου αυξάνεται συνεχώς, με συνέπεια όλο και περισσότεροι γάμοι να οδηγούνται στη λύση τους. Ετσι, ενώ χώρισε το 10% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν το 1972, έλυσε τον γάμο του το 17% αυτών που παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και είναι πολύ πιθανόν να πράξει το ίδιο το 30% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αναφερόμενος στο συναινετικό διαζύγιο, ο κ. Κοντογιάννης είπε ότι από τη θέσπισή του, το 1983, και μετά κατέστη ιδιαίτερα σύνηθες, καθώς το ειδικό βάρος του αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τα συναινετικά διαζύγια να αποτελούν πλέον το 59%- 82% του συνόλου την περίοδο 1984-2017. Η ταχύτατη αύξηση των δεικτών, αλλά και της μέσης διάρκειας γάμου κατά τη λύση του τις περιόδους 1979-1981 και 1984-1988 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (ν. 868/1979 και 1329/1983), που διευκόλυνε το διαζύγιο και επέτρεψε τη μαζική λύση γάμων που ήταν ουσιαστικά επί πολλά χρόνια «νεκροί».

Σύμφωνο συμβίωσης

«Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και τάσεις σύγκλισης με τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης: Εκτός από την αύξηση της συχνότητας λύσης του γάμου, αυξάνεται στις νεότερες γενεές και το ποσοστό των ατόμων που δεν παντρεύονται, καθώς και αυτών που δεν κάνουν παιδιά, οι εκτός γάμου γεννήσεις και τα ζευγάρια που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης» κατέληξε ο καθηγητής Δημογραφίας.

«Έγινε… απλό» λέει στην Espresso o δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης

Ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των ζευγαριών τα οποία αποφάσισαν να «γράψουν» τίτλους τέλους του γάμου τους. Ο ίδιος εξήγησε πως αυτό οφείλεται κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των διαζυγίων.

«Η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου έχει απλοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, υπό την έννοια ότι όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έχουν πλέον απαλειφθεί» δήλωσε ο κ. Σιδέρης  μιλώντας στην «Espresso» και τόνισε ότι ειδικά μετά το τέλος των lockdown παρατηρήθηκε μεγάλη αυξητική τάση του αριθμού των διαζυγίων.

«Λόγω του ότι για κάποιο χρονικό διάστημα της πανδημίας η έκδοση συναινετικών διαζυγίων είχε επιβραδυνθεί, ενώ των κατ’ αντιδικία είχε σταματήσει ολοκληρωτικά, είναι απολύτως λογικό τώρα, που τα ζευγάρια επέστρεψαν σε συνθήκες κανονικότητας, να εκδίδονται διαζύγια» είπε. Ο νομικός εξηγεί ότι ο υποχρεωτικός περιορισμός κάτω από την ίδια στέγη έδρασε ως «επιταχυντής» για όσα ζευγάρια είχαν ήδη αποφασίσει συναινετικά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Πλέον, με το άυλο συναινετικό διαζύγιο θα δίνεται η δυνατότητα σε ένα ζευγάρι που θέλει να χωρίσει να το κάνει εύκολα, χωρίς να μετακινηθεί κανένας από το σπίτι του και χωρίς να χρειαστεί να συναντηθούν οι δυο τους σε κοινό σημείο για να υπογράψουν» κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος, αναφερόμενος στην απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, η έκδοση συναινετικού διαζυγίου μπορεί πλέον να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, οι δικηγόροι, οι σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ενημερώσεις για την πορεία της έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου. Με το πέρας του δεκαημέρου, η εφαρμογή δημιουργεί τη συμβολαιογραφική πράξη, την οποία κατεβάζει ο συμβολαιογράφος σε μορφή pdf και οι σύζυγοι υπογράφουν εκτός εφαρμογής ψηφιακά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This