Γροθιά στο στομάχι: Σχολείο χωρίς κυλικείο λόγω φτώχειας των μαθητών

Must Read

Μέσα στην κρίση ακούσαμε πολλές φορές για παιδιά που δεν έχουν να φάνε όσο κι αν δεν θέλαμε να το πιστέψουμε…

Τα δημοσιεύματα είχαν σταματήσει για λίγο καιρό, ώσπου σήμερα ήρθε στο φως ακόμα μια τέτοια είδηση.

Λίγες μέρες πριν, ο σύλλογος «Χαρίζω Ελπίδα» με τη δράση «Κανένας Μαθητής χωρίς Σχολικά Είδη» πήγε να μοιράσει τα απαραίτητα σε μαθητές σχολείων που έχουν ανάγκη. Μεταξύ αυτών ήταν και το 7ο Δημοτικό Χανίων. Οι ιθύνοντες του συλλόγου ζήτησαν από τον Διευθυντή του σχολείου να τους δώσει λίστα με τα σχολικά είδη που αδυνατούν οι γονείς των παιδιών να αγοράσουν, όταν άκουσαν εμβρόντητοι την εξής απάντηση:

«Δεν έχουμε λίστα κυρία μου, γιατί σχεδόν κανένα παιδί στο σχολείο δεν θα μπορέσει να αγοράσει όσα θα αναγράφονταν στη λίστα. Ό,τι και να μας δώσετε θα είναι ευχής έργον».

Ακόμα πιο παράδοξο, βέβαια, είναι το γεγονός πως στο 7ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χανίων εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί κυλικείο, αφού τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από οικογένειες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους δίνουν χαρτζιλίκι. Έτσι, δεν αναλαμβάνει κανείς να λειτουργήσει ένα κυλικείο, έχοντας υπ’ όψιν ότι σχεδόν βέβαια θα «πέσει έξω».

Στο σχολείο δεν υπάρχει κυλικείο – Οι δάσκαλοι φτιάχνουν το δεκατιανό των μαθητών τους

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ίδιοι οι δάσκαλοι φροντίζουν να ετοιμάζουν το κολατσιό των μαθητών τους! Τουλάχιστον έτσι, έχουν γλιτώσει τις λιποθυμίες των μικρών παιδιών…

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Γιάννης Τσισμενάκης: «Πριν από πολλά χρόνια ξεκίνησαν να δίνουν δεκατιανό εδώ οι ίδιοι δάσκαλοι σε όλα τα παιδιά, με ψωμί που προσφέρεται από το Λύκειο Ελληνίδων και ένα χρηματικό ποσό, που δίδεται ανά εβδομάδα από έναν πρώην βουλευτή των Χανίων, για να αγοραστεί τυρί, λάδι κτλ, για να φτιαχτεί ένα σαντουιτσάκι. Δυο μέρες δίνουμε τυρί με λαδάκι στη βάση, δυο μέρες γαλοπούλα με λαδάκι στη βάση του ψωμιού και μια μέρα με ντοματούλα και φέτα».

«Έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να μπούμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με το οποίο δίνονται δωρεάν μερίδες στα παιδιά του σχολείου. Δυστυχώς, όμως στο πρόγραμμα αυτό δεν έχει ενταχθεί ο νομός Χανίων. Έχει ενταχθεί ο νομός Ηρακλείου, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κτλ και καθόλου ο νομός Χανίων. Και σε άλλα σχολεία στον νομό Χανίων υπάρχει αυτό το πρόβλημα» λέει με παράπονο ο διευθυντής του σχολείου.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε πολλά σχολεία του δήμου Χανίων, αλλά στο συγκεκριμένο, με 93 παιδιά στο δημοτικό και 21 ακόμα στο νηπιαγωγείο, μάλλον είναι λίγο μεγαλύτερο, καθώς τα παιδιά προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες και της περιοχής, αλλά και προσφύγων.

Η εξασφάλιση ενός δεκατιανού

«Ο σύλλογος μας κάλυψε ήδη με τα σχολικά είδη. Σχολικές τσάντες δεν χρειαζόμαστε πια. Θα χρειάζονταν ακόμα λίγοι μαρκαδόροι, λευκές κόλλες Α4, μπλοκ ζωγραφικής, λίγα τετράδια. Από τρόφιμα, μπορούν κάποιοι να βοηθήσουν με φρούτα και τρόφιμα κατάλληλα για δεκατιανό», κατέληξε ο διευθυντής του δημοτικού, Γιάννης Τσισμενάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This