Μαθητές για την κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης γίνεται πιο hot και από τον Ντι Κάπριο στα νιάτα του…

Must Read

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η μαθητική πορεία για την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας, μια από τις 5.000 πορείες που έγιναν παγκοσμίως παραμονές της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα.

Εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στη δράση, με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι Έλληνες μαθητές συμμετείχαν στο παγκόσμιο μαθητικό κίνημα «Fridays For Future», που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με συνθήματα όπως «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας», οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Μερικά συνθήματα σε πανό, λίγο πιο… τολμηρά: «Ο πλανήτης γίνεται πιο hot και από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα νιάτα του». Κάποια πιο… μουσικά: «40 βαθμοί, λιώνει η Ανταρκτική/ η λύση είναι μία, πάμε στην πορεία».

«Είμαστε εδώ για έναν σκοπό: Για να κερδίσουμε το μέλλον μας», έδωσε το στίγμα μία κοπέλα εκ των πρωτεργατών του «Fridays For Future Greece», οδηγώντας την πορεία, που είχε παλμό και ενθουσιασμό.

«Αποφάσισα να έρθω εδώ, για να αναδείξουμε όλοι μαζί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί από περισσότερους μαθητές στην Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ ο Πέτρος, μαθητής της Γ’ λυκείου και μέλος του «Κινήματος Μαθητών», που συμμετείχε στη σημερινή πορεία. Όσο για τον λόγο που προτίμησε να απέχει από το μάθημα, παρά τη σημασία της τάξης που φοιτά, ο Πέτρος ήταν αφοπλιστικός: «Η σοβαρότητα του προβλήματος. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο μας αφορά όλους, αλλά μας απειλεί και όλους». «Είναι ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος αφιερωμένος στα ζητήματα αυτά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το σχολείο να προωθεί την οικολογική συνείδηση», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι δράσεις των μαθητών θα συνεχιστούν μέχρι τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά την πορεία στην Πλατεία Συντάγματος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή, στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00. Ένα ραντεβού που, όπως και τη σημερινό, δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά πολλές πόλεις του κόσμου και της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Fridays for Future (FFF) ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2019. Τον περασμένο Αύγουστο, μέλη από το ελληνικό FFF συμμετείχαν στο «SMILE for Future», μία πενταήμερη συγκέντρωση 400 ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Εκεί, όλα τα μέλη της παγκόσμιας αυτής κοινότητας επεξεργάστηκαν μια διακήρυξη, στην οποία όρισαν τον χαρακτήρα του παγκόσμιου αυτού κινήματος και διατύπωσαν τις απαιτήσεις τους. «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός», τονίζει το FFF Greece.

Το κίνημα, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 170 χώρες, ξεκίνησε πέρυσι από την πρωτοβουλία της δεκαεξάχρονης σήμερα Greta Thunberg, η οποία απέδειξε ότι κάθε φωνή μπορεί και πρέπει να ακουστεί.

Παράλληλα, ακόμα μία πορεία είναι προγραμματισμένη στις 6 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This