Ο μητροπολίτης κ. Γαβριήλ αποκαλύπτει πώς έγινε το τεράστιο γκράφιτι για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Must Read

Συγκλονίζει μια τοιχογραφία μήκους 12 μέτρων, ένα επιβλητικό γκράφιτι που δημιουργήθηκε στον τοίχο μιας πολυκατοικίας στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία της Μητρόπολης, ως φόρος τιμής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την πατρογονική του εστία, το 1922.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Μεταξύ άλλων σημαντικών εκδηλώσεων μνήμης που προγραμματίζει φέτος η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας με τους όμορους δήμους, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε στην καρδιά της πόλης ένα γκράφιτι που φιλοτέχνησε ο αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένος στον χώρο των γκράφιτι Γιώργος Δημουλάς, γνωστός ως Simple G.

Η ιστορία των προσφύγων, ο πόνος της απώλειας, ο επίκαιρος όσο ποτέ ξεριζωμός, οι ηρωικές μορφές και οι μάρτυρες που μεγαλούργησαν στη χαμένη πατρίδα, η εικόνα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης που πνίγηκε μέσα στους καπνούς μαζί με τον πολιτισμό χιλιετιών αποτυπώθηκαν στο γκράφιτι του νεαρού ταλαντούχου καλλιτέχνη, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής «Ετος Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Το γκράφιτι στην πολυκατοικία Φωτό: Βαγγέλης Mασιάς

Στον τοίχο της πολυκατοικίας που φιλοξενεί το έργο αποτυπώνονται η τραγική μοίρα των προσφύγων και η τελευταία εικόνα από την ιωνική γη των προγόνων και ιδρυτών της πόλης της Νέας Ιωνίας. Οπως αποκάλυψε αποκλειστικά στην «Espresso» ο μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο Simple G δούλευε το εμβληματικό γκράφιτι από τις 11 κάθε νύχτα έως την ανατολή του ήλιου κι έτσι μεταμόρφωσε τον τοίχο σε καμβά μνήμης και τέχνης.

«Χρειάστηκε μόλις τέσσερα βράδια για να δημιουργήσει αυτό το γκράφιτι. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να κινητοποιηθεί η νέα γενιά και γι’ αυτό επιλέχθηκε το γκράφιτι, που είναι συμβατό με τη νοοτροπία των νέων», εξήγησε αρχικά ο Μητροπολίτης και τόνισε πως η τοπική κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει το έργο, το οποίο οι περαστικοί σταματούν και φωτογραφίζουν.

«Το έργο αυτό ξαναενώνει την πόλη που γεννήθηκε και ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες και την πλούσια παράδοση που έφεραν μαζί τους στην πόλη. Ευχαριστούμε θερμά τον καλλιτέχνη, την Τροχαία, τους γείτονες, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου. Δόθηκε ψυχή σε έναν άψυχο τοίχο» δήλωσε ο σεβασμιότατος κ. Γαβριήλ και κατέληξε λέγοντας: «Σκοπός είναι να κινητοποιηθούν οι νέοι, να καταλάβουν ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, να μην αφήσουμε τις μνήμες και την Ιστορία μας να διαγραφούν. Η ανταλλαγή των πληθυσμών, ο ξεριζωμός των προσφύγων, ο μικρασιατικός πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This