Το 28% των Ελλήνων εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς δουλειά, παρά να είναι δυσαρεστημένο στη θέση εργασίας του. Το εύρημα αυτό της έρευνας «Workmonitor» της εταιρίας Randstad καταδεικνύει ότι το φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Παραίτηση εντοπίζεται πλέον και στην Ελλάδα.
Ο πολύ μεγάλος αριθμός παραιτήσεων εργαζομένων, που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τις αρχές του 2021 και ονομάστηκε Big Quit, καθώς έχει ως βασική αιτία τις μικρές αμοιβές σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες εργασίας, εξαπλώνεται σταδιακά σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Με δεδομένο ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως τραγικές για την πλειονότητα των εργαζομένων κατά τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, τα ευρήματα της Randstad δεν προκαλούν έκπληξη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Workmonitor», μια αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική προτεραιότητα την προσωπική ζωή έναντι της επαγγελματικής. Μάλιστα, το 40% θα επέλεγε να μην εργαστεί καθόλου σε περίπτωση που οι οικονομικές αποδοχές δεν αποτελούν τροχοπέδη για την προσωπική του διαβίωση.
Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή το εμπόδιζε να απολαύσει τη ζωή του, και το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως).