«Αναγκαιότητα εμβολιασμού» τον Σεπτέμβριο – Τα δύο σενάρια για επαναφορά των μέτρων

Οι φθινοπωρινές… προαναγγελίες του Υπουργού Υγείας – Τώρα δεν ανησυχούμε, έχουμε τουρισμό

Must Read

«Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες», είπε ο Θάνος Πλεύρης δίνοντας τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Ερωτώμενος για το αν θα επανέλθουν κάποια περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε πως «είναι ανοιχτό» (σ.σ. από Σεπτέμβρη εννοείται) και πως αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις: «Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική».

Ωστόσο, όπως είπε στο Open, αυτά θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες και τα σενάρια είναι δύο:

«Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες. Μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό».

Ο εμβολιασμός

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι αυτός να γίνει ετήσιος και για το σύνολο του πληθυσμού:

«Κοινή επιθυμία όλων των υγειονομικών αρχών είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι στη λογική του εμβολίου της γρίπης. Να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις, αλλά να είναι ετήσιο. Η κατεύθυνση είναι να πάμε εκεί και να αφορά συνολικά τον πληθυσμό (και τα παιδιά). Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες».

Και πρόσθεσε σε… τουριστικούς ρυθμούς: «Δεν φαίνεται τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες να έχει κάποια δυναμική η πανδημία, αυτό όμως δεν δημιουργεί εφησυχασμό, διότι όλοι οι ειδικοί αναφέρουν την ανησυχία ότι από τον Σεπτέμβρη, τους φθινοπωρινούς μήνες, θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας. Δηλαδή, θα υπάρξει μία φυσιολογική άνοδος, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Μάσκες στα σχολεία

Σε ερώτηση γιατί αποφασίστηκε τώρα η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στα σχολεία, με δεδομένο ότι απομένουν ελάχιστες ημέρες για να κλείσουν, ο Υπουργός Υγείας «πέταξε το μπαλάκι» στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων:

«Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν ότι πλέον, από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια διαδικασία πλήρους κατάργησης της μάσκας από 1η Ιουνίου σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να ήταν αρκετά πιεστικό, όταν (απελευθερώνονται) όλοι ο χώροι, ακόμα και με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Κρίθηκε ότι και για τα σχολεία θα ήταν ένα δογματικό μέτρο να παρέμενε και γι’ αυτόν το λόγο το έχουμε διατηρήσει για τις εξετάσεις, όχι για λόγους επιδημιολογικής πίεσης, αλλά επειδή οι εξετάσεις, ειδικά οι Πανελλήνιες, συνδυάζονται με μια μοναδική στιγμή του ατόμου που πάει να δώσει εξετάσεις, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του. Από επιδημιολογική άποψη, ακόμη και οι εξετάσει θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς της χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος. Ως πολιτική ηγεσία ήταν από το θέματα που μας προβλημάτισαν πάρα πολύ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This