13/8/2022

Παιδικές χαρές-παγίδες στην Αθήνα!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σχεδόν οι μισές (35 από τις 82) είναι κακοσυντηρημένες και επικίνδυνες, ενώ από το 2014 ο Δήμος Αθηναίων έχει καταργήσει 50!

Το ατύχημα στην παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη, στη Νεάπολη Εξαρχείων, όπου η πόρτα πλάκωσε ένα παιδί και αυτό κατέληξε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι, γλιτώνοντας ευτυχώς τα χειρότερα, ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπέστατης συντήρησης των παιδικών χαρών του δήμου, αλλά και εν γένει την παντελή αδιαφορία της δημοτικής Αρχής του Κώστα Μπακογιάννη για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των μικρών παιδιών στην Αθήνα.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Η τραγική ειρωνεία είναι πως η συγκεκριμένη παιδική χαρά, η οποία είναι και δωρεά, πιστοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, μόλις τέσσερα χρόνια πριν! Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πλήρως αναξιόπιστο και επικίνδυνο δήμο που δεν είναι ικανός να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε καν των υποδομών που πιστοποιεί ως ασφαλείς! Φυσικά, η πιστοποίηση έγινε και συνεχίζει να γίνεται -σύμφωνα με τον νόμο, η διάρκεια πιστοποιητικού είναι ενός έτους- όχι από υπαλλήλους του δήμου, αλλά από εργολάβους, στους οποίους αναθέτει με το αζημίωτο η δημοτική Αρχή τους ελέγχους…

Το πρόβλημα με τις παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων είναι διπλό. Πρώτον, είναι πάρα πολύ λίγες σε σχέση με τον πληθυσμό του δήμου και δεύτερον, σχεδόν οι μισές είναι σε άθλια κατάσταση και επί της ουσίας ακατάλληλες για τα παιδιά.

Η πόρτα που έπεσε πάνω σε παιδάκι, στην παιδική χαρά της Δαφνομήλη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΑΝΔΑ, σε σύνολο μόλις 82 παιδικών χαρών έχει γίνει ανάπλαση σε 47 και 12 ακόμα «βρίσκονται υπό αξιολόγηση». Απομένουν άλλες 23, για τις οποίες «αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού», κοινώς «ζήσε, Μάη μου». Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή 35 από τις 82 παιδικές χαρές, σχεδόν οι μισές, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, κακοσυντηρημένες και επικίνδυνες, ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η ανάπλασή τους από το 2019! Και, προφανώς, είναι ανοιχτές στους πολίτες, οι οποίοι ως λύση ανάγκης συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν, αφού οι χώροι παιχνιδιού για τα μικρά παιδιά σε αυτή την πόλη είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Φρίκη με 52χρονο στη Θεσσαλονίκη: Τον βρήκαν οι γονείς του μέσα σε λίμνη αίματος!

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, από το 2014 ο Δήμος Αθηναίων έκλεισε-κατάργησε 50 παιδικές χαρές! Και αυτό γιατί μετά το δυστύχημα σε παιδότοπο στον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε όλη τη χώρα. Αντί, όμως, να αναπλαστούν με γενναία χρηματοδότηση όλες οι παιδικές χαρές και να καταστούν χώροι δημιουργικοί και ασφαλείς για τα παιδιά, σε ό,τι αφορά τον Δήμο της Αθήνας, κρίθηκε προτιμότερο να… κλείσουν σχεδόν τις μισές από αυτές (έμειναν 82 από τις 130).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τεχνικό πρόγραμμα (Τ.Π.) του ΟΠΑΝΔΑ για το 2022 προβλέπεται η απορρόφηση 1.000.000 ευρώ για «Προμήθεια οργάνων για τις παιδικές χαρές», ποσό όμως που υπήρχε και στο Τ.Π. 2021, αλλά δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ. Στο Τ.Π. 2021 προβλεπόταν, επίσης, «ο έλεγχος και η πιστοποίηση, π.χ., από διαπιστευμένο φορέα», τα οποία επαναλαμβάνονται το 2022.

Μία ανά 8.500 κατοίκους!

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο, καθώς ο Δήμος Αθηναίων με την τελευταία απογραφή, που έγινε το 2011, άγγιζε τους 700.000 κατοίκους, κάτι το οποίο σημαίνει με απλά μαθηματικά πως μία παιδική χαρά αντιστοιχεί σε περίπου 8.500 κατοίκους! Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η ανάλγητη συμπεριφορά επηρεάζει βάναυσα χιλιάδες παιδικές ψυχές, οι οποίες αναγκάζονται να μένουν στα διαμερίσματά τους ελλείψει ελεύθερων χώρων και παιδικών χαρών. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα η επί πληρωμή επίσκεψη στους παιδότοπους κατέστη μονόδρομος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Δεν αρκούν κάποιες τραμπάλες για να γίνει παιδότοπος…

Γίνεται φανερό πως στην αντίληψη της δημοτικής Αρχής απουσιάζει οποιαδήποτε ευαισθησία για την ανάπλαση και τον εμπλουτισμό των παιδικών χαρών που υπάρχουν, πολύ περισσότερο, δε, να δημιουργηθούν νέοι χώροι για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν απρόσκοπτα και δημιουργικά. Αδυνατούν να κατανοήσουν ο κ. Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του πως η παιδική χαρά είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος αναψυχής όπου τα παιδιά παίζουν και συναναστρέφονται με άλλα παιδιά, από τη βρεφική τους ακόμη ηλικία μέχρι και τα πρώτα τους σχολικά έτη. Ειδικότερα για τις μεγαλουπόλεις, όπου οι δυνατότητες σωματικής δραστηριότητας είναι σαφώς περιορισμένες, οι παιδικές χαρές θεωρούνται -και είναι- μοναδικές «οάσεις» παιχνιδιού και διαμόρφωσης σημαντικών δεξιοτήτων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Παραμένει άστατος ο καιρός - Που θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι σήμερα

Γι’ αυτό και οι περισσότερες από τις υφιστάμενες παιδικές χαρές είναι δυσλειτουργικές, καθώς περισσότερο ομοιάζουν με αποθήκη παιχνιδιών, παρά με χώρο για δημιουργική ενασχόληση. Άλλωστε, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Αυτό που αδυνατεί να κατανοήσει η δημοτική Αρχή είναι πως σε μια παιδική χαρά το παιχνίδι δεν περιορίζεται στα όποια όργανα υπάρχουν, αλλά συνιστά μια ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον χώρο. Και αυτό γιατί, εκτός από τα παιχνίδια, πρέπει να περιλαμβάνονται κι άλλοι χώροι (π.χ., χώροι σκιασμένοι, με χώμα, με δυνατότητα για σκαρφάλωμα κ.λπ.) που να επιτρέπουν στα παιδιά να τους αξιοποιούν με ελεύθερο, μη δομημένο παιχνίδι. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλανεύτρα αυγουστιάτικη πανσέληνος

Στο φως αυτού του φεγγαριού, όλα μοιάζουν διαφορετικά, έστω και για λίγο

Φωτιές: Συνολικά 33 συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου, τα ανακριτικά κλιμάκια της...

Eύβοια: Παλιοσίδερα το όχημα νεαρού που συναντήθηκε με… κοπάδι αγριογούρουνα!

Ένα κοπάδι αγριογούρουνα που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του, πανικόβαλε έναν νεαρό οδηγό, με αποτέλεσμα...

Φρίκη με 52χρονο στη Θεσσαλονίκη: Τον βρήκαν οι γονείς του μέσα σε λίμνη αίματος!

Στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε μια τραγωδία, όταν σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού...

Πειραιάς: Αυτοκίνητο χτύπησε μηχανή και έφυγε παρατώντας αιμόφυρτο τον αναβάτη!

Στη Λεωφόρο 25ης Μαρτίου στην Παλιά Κοκκινιά στον Πειραιά σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο ατύχημα νωρίς...

«Φοβήθηκα, ήθελα να το διώξω» λέει η 75χρονη που πέταξε το μπαστούνι στον σκύλο που κοιμόταν

Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου έκανε το βίντεο με την ηλικιωμένη στην Θεσσαλονίκη, που...

Ισπανός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό – Τον έσπασαν στο ξύλο 4 Γάλλοι στη Σαντορίνη

Σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένας Ισπανός τουρίστας, μετά την επίθεση...

Ο Θύμιος Μπουγάς έχει πλέον το δικό του σπίτι και δεν θα τριγυρνάει στους δρόμους – «Σας ευχαριστώ» λέει συγκινημένος

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια όπου περιφερόταν άστεγος και βίωνε σκληρό bullying από...

Επικίνδυνες αθλιότητες του Σπίγκελ κατά της Ελλάδας!

Το περιοδικό Spiegel, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Μαρίας Α., ενός πεντάχρονου κοριτσιού από...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

Τρίκαλα: Έξαλλος ο Δήμαρχος με τον μάγο Σανκάρα – Απαγόρευσε την παράσταση

Tον έντονο εκνευρισμό του δημάρχου Τρικκαίων προκάλεσε ο τρόπος...

Βλέπουν «κίνηση Δένδια» στο Μέγαρο Μαξίμου!

Επιστροφή στην κανονικότητα του επιτελικού κράτους, έπειτα από την...

Δύο ροτβάιλερ επιτέθηκαν σε 39χρονη στη Γαύδο!

Στο Νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε μια 39χρονη γυναίκα η οποία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα