Η Αθήνα αλλάζει «Πρόσοψη»!

Πώς θα «μεταμορφωθούν» τα κτίρια της πρωτεύουσας με το νέο πρόγραμμα - Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης

Must Read

Την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις των κατοικιών τους προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη».

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Ως μέγιστο ποσό ορίζονται τα 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Στη δράση μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα, ενώ επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών, όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις, αλλά και η φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης.

Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε πριν από τέσσερις ημέρες (7 Ιουνίου) και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, που σε πρώτη φάση είναι 1.500.000 ευρώ. Η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-adeies του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας https://prosopsi.gr/, αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ. Ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση. Η αμοιβή του μηχανικού (400 ευρώ) επιχορηγείται από το πρόγραμμα μόνο σε περίπτωση που επιλέγεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του ΤΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ωφελούμενο.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων, της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε. και του ΤΕΕ, που υλοποιούν το πρόγραμμα, είναι να μεταμορφώσουν τα γερασμένα και φθαρμένα κτίρια της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν από το 1960.

Μάλιστα, πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Επιλέξιμα κτίρια και δικαίωμα συμμετοχής

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων. Προκειμένου να κριθεί επιλέξιμο ένα κτίριο, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: α) Υφίσταται νόμιμα, β) Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο, γ) Είναι ιδιωτικό κτίριο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από το πρόγραμμα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) στα κτίρια που είναι επιλέξιμα. Το εμπράγματο δικαίωμα θα πρέπει να υφίσταται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκυριών σε επιλέξιμο κτίριο ή σε ιδιοκτησία, η οποία συμμετέχει ως μέρος αίτησης πολυκατοικίας, ο αιτών θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των υπόλοιπων συγκυριών.

Για τη νομιμότητα του κτιρίου ο αιτών θα πρέπει να διαθέτει την οικοδομική άδεια του κτιρίου. Στο στάδιο υποβολής αίτησης αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής άδειας με σκοπό την απόδειξη της νομιμότητας της κατοικίας, ενώ δεν απαιτείται επισύναψη του αντίστοιχου στελέχους. Στην περίπτωση που ο δυνητικός ωφελούμενος δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση του κτιρίου, θα πρέπει να προσκομιστεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο.

Σημειώνεται πως για κάθε επιλέξιμη κατοικία θα υποβάλλεται μία μόνο αίτηση συμμετοχής. Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για το ίδιο κτίριο από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί. Στο ανωτέρω πλαίσιο δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει αρχικά να επιλέξει τον μηχανικό που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται στο πρόγραμμα.

Ο μηχανικός θα πρέπει να υποβάλει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών e-adeies του ΤΕΕ το σύνολο δικαιολογητικών και εγγράφων, που είναι τα εξής:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, που είναι διαθέσιμη στο «e-adeies».
  2. Τεχνική έκθεση του μηχανικού, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει φωτογραφίες της όψης του κτιρίου, που θα απεικονίζουν την υφιστάμενη κατάστασή του, προμέτρηση ποσοτήτων/προϋπολογισμό εργασιών των προτεινόμενων παρεμβάσεων και προτάσεις χρωματισμού των όψεων που θα αποκατασταθούν.
  3. Υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη από τον δυνητικό ωφελούμενο, στην οποία αναφέρει τη ρητή του δέσμευση για την εκτέλεση των προαπαιτούμενων εργασιών καθώς και για την τήρηση των όρων του προγράμματος.
  4. Εξουσιοδότηση με την οποία ο δυνητικός ωφελούμενος εξουσιοδοτεί τον συγκεκριμένο μηχανικό να αναλάβει την υποβολή της αίτησης και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται, καθώς και για την εκταμίευση της προβλεπόμενης επιχορήγησης.
  5. Υποβολή φωτογραφιών όπου θα απεικονίζουν ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου και όχι αναλυτικές λεπτομέρειες. Ο τύπος του αρχείου θα είναι μορφής JPEG.
  6. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται για διατηρητέο κτίριο, μαζί με τα παραπάνω έγγραφα να υποβάλλεται η απόφαση κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέο,
  7. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται για πολυκατοικία, θα πρέπει να υποβληθεί η απόφαση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Απομάκρυνση πινακίδων και κεραιών

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της επιχορήγησης είναι η ρητή δέσμευση των ιδιοκτητών για τις εξής ενέργειες:

  1. Απομάκρυνση των αυθαίρετων επαγγελματικών και διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις των κτιρίων.
  2. Μετακίνηση των κατόπτρων λήψης τηλεοπτικού σήματος από τους εξώστες στο δώμα σε θέσεις που δεν επηρεάζουν την αισθητική της όψης του κτιρίου.
  3. Αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος στο δώμα με κεντρική κεραία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This