Ηλεκτροσόκ στο ηλεκτρικό ρεύμα: Την Παρασκευή τελικά ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Έρχονται αλλαγές στους λογαριασμούς

Must Read

Στα «κάγκελα» βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά, με τα ραβασάκια της ΔΕΗ να είναι «θηλιά» στον λαιμό τους. Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν είναι υπέρογκοι και το «ταμείο» των οικογενειών εξακολουθεί να είναι μείον.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή έως 600 ευρώ στα νοικοκυριά για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρία ακόμα νούμερα μπροστά από αυτόν.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο, η πολυαναμενόμενη αποζημίωση αναμένεται να καλύψει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά στην κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη.

Πώς να μην χάσετε τα χρήματα

1) Να δηλωθεί σωστά η κύρια κατοικία & ο αριθμός παροχής του ρεύματος, σε περίπτωση που διαφέρει από τη φορολογική δήλωση

2) Υπόχρεος που έχει δηλώσει τη φοιτητική κατοικία του παιδιού του στη φορολογική δήλωση και τον έχει δηλώσει και προστατευόμενο μέλος, θα λάβει διπλό επίδομα

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς

Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους και την επίτευξη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Υπολογίζεται ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα απορροφηθεί το 70% – 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος (μέχρι 600 ευρώ) που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This