Fast track… «μισές» συντάξεις!

Στην αγωνία του να παράξει έργο, ο ΕΦΚΑ εκδίδει αποφάσεις μετρώντας μόνο τα ψηφιοποιημένα στοιχεία που διαθέτει!

Must Read

Σε ληστεία άνευ προηγουμένου εξελίσσεται για πλειάδα ασφαλισμένων η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που έλυσε το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Όπως είχε προειδοποιήσει η «δημοκρατία» ήδη από τις 15 Μαΐου, οι δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες «συντάξεις fast track» και «συντάξεις εμπιστοσύνης» εγκυμονούν τον κίνδυνο να βγαίνουν αποφάσεις συνταξιοδότησης με ελλιπή στοιχεία, μόνο και μόνο για να δείξει ότι παράγει έργο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο – εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, ήδη ο ΕΦΚΑ έχει αρχίσει το έμμεσο «πετσόκομμα» των συντάξεων, καθώς εκδίδονται αποφάσεις για συντάξεις 400 ή 500 ευρώ αντί για 800 που θα έπρεπε να λαμβάνει ο συνταξιούχος. Συγκεκριμένα, ασφαλισμένος ο οποίος είχε 22 χρόνια στον ΟΑΕΕ και 11 χρόνια στον ΟΓΑ είδε ότι πήρε επιτέλους τη σύνταξή του με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά είχαν προσμετρηθεί μόνο τα χρόνια του ΟΑΕΕ. Σε μια άλλη περίπτωση, ασφαλισμένος που είχε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ βγήκε στη σύνταξη μόνο με τον χρόνο του ΟΑΕΕ.

Το αποκορύφωμα είναι η περίπτωση ασφαλισμένου του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος έχει διακόψει τη δραστηριότητα το 2019 και από τότε εκκρεμεί το αίτημα για σύνταξη. Γι’ αυτόν βγήκε η απόφαση fast track σε έναν μήνα, όμως ο ΕΦΚΑ δεν είδε ότι έχει διακόψει τη δραστηριότητα, παρότι είχε προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα. Το αποτέλεσμα ήταν να του προσδιοριστούν οφειλές 13.000 ευρώ, ενώ θεωρείται απασχολούμενος συνταξιούχος και του παρακρατείται το 30% της σύνταξής του.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, κατά τον κ. Τσουκαλά, είναι πως «ενώ ο νόμος λέει ρητά ότι όταν δηλώσει ο ασφαλισμένος ότι έχει ένσημα από δύο Ταμεία, ακόμα και αν δεν προκύπτει ο ασφαλιστικός χρόνος, θα πρέπει το Ταμείο να κάνει δεκτή τη δήλωση. Όμως εδώ είδαμε ότι πάνε με τα στοιχεία που έχουν ψηφιοποιήσει. Αν δεν φαίνονται τα υπόλοιπα στοιχεία, δεν τα λαμβάνουν υπόψη, και προχωράνε στο αν δικαιούσαι μόνο με τα υπόλοιπα και βγάζουν ένα ποσό μικρότερο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This