Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους από ναρκωτικά!

Η θνησιμότητα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία

Must Read

Άκρως απογοητευτικά και συνάμα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών για τους θανάτους από ναρκωτικά στην Ελλάδα. Μάλιστα καταδεικνύουν ότι στη χώρα μας η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη από αυτήν στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, όπως προκύπτει από τα δεδομένα 84 μελετών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2021 καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, που ήταν σε παρακολούθηση. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα από τα προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV/HCV και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, που απευθύνονται σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (ΧΨΟ), και διεξήχθησαν από το 2018 έως το 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η θνησιμότητα που παρουσιάζεται είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική. Καθώς διαπιστώθηκε αυξημένη θνησιμότητα στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, με αποτέλεσμα 3,4% θάνατοι ανά έτος στο σύνολο της χώρας, 2,9% στην Αθήνα και 4,6% στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η θνησιμότητα αυξάνει κατά 10 – 15 φορές περίπου σε σχέση με τη θνησιμότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου, σε άτομα με HIV λοίμωξη, υπερδοσολογία οπιοειδών, χρόνια ηπατίτιδα C, άστεγους και με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Από τα δεδομένα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ HIV/HCV έχει τεκμηριωθεί ότι ο επιπολασμός HIV από 14% που ήταν το 2012 – 2013, έφτασε το 22% το 2018 – 2020 στην Αθήνα. Την τάση αυτή ακολούθησε και η Θεσσαλονίκη όπου από το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός από λιγότερο του 1% το 2018 έφτασε το 7% το 2021 και αποτελεί πλέον εξελισσόμενη τοπική επιδημία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This