Στοιχεία-σοκ για τις φυλακές: «Γκέτο» με δολοφονίες, εξεγέρσεις και εμπόριο ναρκωτικών

Must Read

Στοιχεία που σοκάρουν παρουσίασε στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου αναφορικά με το τι συμβαίνει στις φυλακές της χώρας.

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη

Αναλυτικά, από 1/1/15 έως 15/9/19 το συγκεκριμένο διάστημα υπήρξαν:
525 συμπλοκές κρατουμένων
• 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους
• 7 ανθρωποκτονίες
• 28 αυτοκτονίες
• 42 στάσεις
• 2.528 κατασχέσεις κινητών
• 561 περιπτώσεις ναρκωτικών
• 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων

Συγκεκριμένα, για το κατάστημα Κορυδαλλός 1, είχαμε 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες, 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων.

«Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στον Αυλώνα την ίδια περίοδο είχαμε: 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα. Σοκ και δέος προκαλούν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το ίδιο χρονικό διάστημα: 525 συμπλοκές κρατουμένων, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 7 ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 42 στάσεις, 2528 κατασχέσεις κινητών, 561 περιπτώσεις ναρκωτικών, 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018 που προβλέπει την δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους, έως σήμερα μόνο στον Κορυδαλλό λειτουργεί τέτοια ομάδα.

Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών.

«Συζητάμε και προσεγγίζουμε θέματα, αλλά δεν έχουμε λύσει τα αυτονόητα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «Δεν έχουμε λύσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων. Χρόνια το ένα θέμα σέρνεται και έρπεται και προς αυτή την κατεύθυνση ειλικρινά απευθύνω έκκληση και θα ήθελα την βοήθειά όλων και της αυτής της Επιτροπής της Βουλής για να κινηθούμε και προς τα συναρμόδια Υπουργεία μέσα από αυτή την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων προβλημάτων, να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα και τα αναγκαία. Δεν μπορούμε να βρούμε γιατρούς που να θελήσουν, να έρθουν να στελεχώσουν για να καλύψουν τις θέσεις μέσα σε φυλακές. Με το ΕΣΥ που λέτε, είμαστε υπέρμαχοι και θα το συνεχίσουμε».

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των φυλακών υποστήριξε «Νομίζω, ότι πρέπει να φύγουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία και από αυτή την ιδεοληψία. Δεν τίθεται θέμα ούτε να κατηγοριοποιήσουμε σε όλα τα κράτη του κόσμου μια πειθαρχική φυλακή για αυτούς που είναι συνειδητά σκληροί –απείθαρχοι παραβάτες– και μόνιμα δημιουργούν προβλήματα μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα υπάρχει. Δεν ανακαλύπτουμε τίποτα, ούτε είναι κάτι από πλευράς δική μας».

Σε ό, τι έχει σχέση με τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο, «υπήρξε η σύσταση μιας Επιτροπής από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να κάνει μια πρώτη μελέτη σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων που θα μπορούσαν να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες προβλέπει το χωροταξικό σχέδιο, για τη δημιουργία των φυλακών.

Εξετάστηκαν διάφοροι χώροι, που κατά βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν στο δημόσιο ή στρατόπεδα που δεν είναι ενεργά. Έχουν αξιολογηθεί πέντε χώροι. Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This