Προς εκκένωση το χωριό Λάττας στην Ηλεία – Μάχη σε δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Must Read

Αντιμέτωπες με δεκάδες αναζωπυρώσεις βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ακόμη και σε τοποθεσίες όπου οι φωτιές είχαν τεθεί προσωρινά υπό έλεγχο.

Οι πυρκαγιές σε Φωκίδα και Ηλεία φαίνεται να είναι τα κρισιμότερα μέτωπα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχει αναζωπύρωση στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης, όπου το μέτωπο «άνοιξε» και κατευθύνεται νότια.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, εξάλλου, εστάλη μήνυμα μέσω 122 στους κατοίκους του οικισμού Λάτας Ηλείας για προληπτική εκκένωση, καθώς, παρά τη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τη φωτιά να κατευθυνθεί προς τα εκεί, κατόπιν αναζωπύρωσης οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην (δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ).

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα και σε δασική έκταση στο χωριό Καμπί, στην βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, με ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν σπεύσει στο σημείο και δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL να πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι φλόγες ενισχύονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο, προς ώρας δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Πάραυτα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού, Χρήστος Πάστρας, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση. «Στην αρχή είχαμε την εντύπωση ότι η φωτιά θα πλησίαζε το χωριό Καμπί, αλλά τελικά άλλαξε κατεύθυνση. Αυτήν την ώρα, η φωτιά καίει στην ανατολική πλευρά του νησιού, στο όμορο χωριό Άγιος Λέοντας. Φοβόμαστε ωστόσο, μην αλλάξουν κατεύθυνση οι άνεμοι και τελικά απειληθούν κατοικίες», επισήμανε ο κ. Πάστρας στο grtimes.gr, σχολιάζοντας πως τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στο νησί, έχουν περιοριστεί. «Δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, καθώς τα αεροπλάνα βρίσκονται όλα στη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Πελοπόννησο», προσθέτει.

Φωτιά στο χωριό Καμπί στη Ζάκυνθο

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα και στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήρι Αράπης, με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις (72 πυροσβέστες με 23 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα και ένα ελικόπτερο) να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί προς το παρόν οικισμούς.

Νωρίτερα υπήρξε και μια σύντομη τηλεοπτική ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφορικά με τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει σε πολλά σημεία της χώρας και για αύριο Τρίτη 5/7:

Σε τρία μέτωπα η φωτιά στη Φωκίδα

Σε τρία μέτωπα έχει επεκταθεί, πλέον, η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι κοντά στην Άμφισσα, καθώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μοιάζοντας ανεξέλεγκτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο μέτωπο κινείται βόρεια, προς την πλευρά της μονής του Προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται να το συγκρατήσουν για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο, με κατεύθυνση προς το χωριό Σερνικάκι, δείχνει να είναι και το πιο απειλητικό, παρά το γεγονός ότι απέχει ακόμη αρκετά. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος, μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Όσο για το τρίτο μέτωπο, κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, αναγκάζοντας τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να εντείνουν τις προσπάθειές τους να το θέσουν υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί και δυνάμεις από τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε καίρια σημεία.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος», σχολίασε ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς, γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όσον αφορά δε στις εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης νερού από τους κατοίκους της περιοχής, παραμένουν, παρά το γεγονός ότι έγινε γνωστό πως αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This