Νομιμοποιούνται 2.311 ιερείς που δεν έχουν οργανική θέση

Σχέδιο νόμου βάζει τέλος στην «ομηρία» ήδη διορισμένων εδώ και δεκαετίες και μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κληρικών

Must Read

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η νομιμοποίηση χιλιάδων ιερέων που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται χωρίς οργανική θέση, ενώ μισθοδοτούνται ήδη από το Δημόσιο. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές θέσεις των ιερέων.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των 6.000 οργανικών θέσεων στις 82 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (κατά 2.311), έτσι ώστε να είναι ίσος με τον αριθμό των σήμερα διορισμένων και μισθοδοτούμενων κληρικών. Ο παραπάνω αριθμός αποτελεί το ανώτατο αριθμητικό όριο κληρικών που μπορεί να μισθοδοτεί το Δημόσιο στο μέλλον σε περίπτωση κένωσης κάποιας θέσης.

Η τυχόν ίδρυση στο μέλλον νέων Ιερών Μητροπόλεων δεν θα μεταβάλλει τον αριθμό νομοθετημένων οργανικών θέσεων εφημερίων, τις οποίες μπορεί να μισθοδοτήσει το Δημόσιο. Κατά συνέπεια, με τις νέες διατάξεις δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις, ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας του κράτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έδωσε αγώνα για τις θέσεις των ιερέων και μάλιστα αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει συγκαλέσει το Σώμα της Ιεραρχίας σε έκτακτη σύσκεψη. Ήθελε να τους παρουσιάσει το αποτέλεσμα των κόπων του και να δικαιωθεί για όσα κατά καιρούς τον κατηγορούν και για τις σχέσεις του με την Πολιτεία.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της ευχαριστεί δημοσίως τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την αρμόδια υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι συμμερίστηκαν την αγωνία των κληρικών όλης της χώρας. Παράλληλα, η Εκκλησία φρόντισε να θυμίσει ότι το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε δημοσίως -με το από 12 Φεβρουαρίου 2019 σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας- ότι οφείλει να αποκαταστήσει αυτή τη νομοθετική ανακολουθία.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου διευθετείται και το αντίστοιχο νομικό κενό που αφορά τις οργανικές θέσεις των ιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων.

Διχοτόμηση

Ακόμη, αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει η Εκκλησία για διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρόλο που δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, δεν αποκλείεται να προστεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή, δηλαδή προτού τεθεί στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φοβάται το πολιτικό κόστος που θα έχει η έγκριση της πρότασης, επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από μια μερίδα κόσμου. Ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πληθυσμός των δήμων που επιθυμούν να χωριστεί η τοπική Εκκλησία είναι πολύ μεγαλύτερος, συνεπώς συμφέρει την κυβέρνηση να οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου άδραξε την ευκαιρία κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Παπαθανάση στην πόλη και διεμήνυσε την οργή του: «Θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα η κυβέρνηση αν δεν γίνει η διχοτόμηση της Μητρόπολης», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των πολιτών που μετράει αρκετές δεκαετίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This