Πάρνηθα: Αισθητήρες και κάμερες στους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ θα προειδοποιούν για πυρκαγιές

Ελπίδες για την προστασία των δασών μας

Must Read

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αξιοποιεί τους πυλώνες υψηλής τάσης για την προστασία του δάσους της Πάρνηθας από φωτιές, εγκαθιστώντας ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία υπέδειξε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  το καινοτόμο πιλοτικό έργο, το οποίο δρομολογείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει την τοποθέτηση 540 αισθητήρων, καθώς και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης σε 135 πυλώνες του Διαχειριστή, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας.

Ένα υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών και αξιολόγησης πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς θα συλλέγει, θα ενοποιεί και θα αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κάθε πυλώνα, εκπέμποντας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, επείγον σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Σε συνδυασμό με τους αισθητήρες, οι οπτικές κάμερες θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς και κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια μέσω δικτύου LoRa και ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G).

Το «έξυπνο» σύστημα πυρανίχνευσης μέσω αισθητήρων, το οποίο σχεδίασε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, ακόμη και στην πιλοτική της φάση, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να ενισχύσει την ικανότητά τους για ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση σε νέες εστίες δασικών πυρκαγιών, καθώς μία μεγάλη δασική έκταση με πυκνή βλάστηση θα επιτηρείται σε 24ωρη βάση.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά: «Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα έχει ουσιαστική συμβολή στη μάχη που δίνουμε καθημερινά ενάντια στις δασικές πυρκαγιές. Με την κλιματική κρίση να καθιστά τις πυρκαγιές ολοένα και πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το φυσικό μας περιβάλλον, η αξιοποίηση των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί μία εξαιρετική πρακτική την οποία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ αξιοποιεί το ηλεκτρικό του δίκτυο για την προστασία των δασών με λύσεις που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Το “έξυπνο” σύστημα που θα εγκαταστήσουμε στην Πάρνηθα ευελπιστούμε ότι θα συνδράμει το δύσκολο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, σε μία περιοχή με τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την Αττική».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This