Φωτιά στην Πεντέλη: Φόβοι για αναζωπυρώσεις – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Σε ύφεση η πυρκαγιά - 34 οι τραυματίες - Έκκληση για εθελοντές

Must Read

Αισιόδοξα είναι τα τελευταία νέα για την πορεία της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη και έκανε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της.

Το πύρινο μέτωπο που καίει σε Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα, Διώνη και Πικέρμι, είναι σε ύφεση ενώ κρίσιμο θεωρείται το σημερινό απόγευμα, όταν οι άνεμοι αναμένεται να έχουν μεγάλη ένταση και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι ριπές θα φτάνουν τα 80 χλμ την ώρα.

Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές παραμένουν επί τόπου για να σβήσουν όλες οι μικροεστίες και να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα αναζωπυρώσεων, με το επόμενο δίωρο να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο.




Μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Έκκληση για πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες

Έκκληση κάνει η Πυροσβεστική σε εθελοντές πυροσβέστες, που είναι πιστοποιημένοι και ηλικίας από 30 έως 40 ετών, να βοηθήσουν στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

Στο μέτωπο επιχειρούν εκατοντάδες άτομα, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι πυροσβέστες αλλά κι εθελοντές. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια ανεφοδιασμού ελικοπτέρου από την Αυστραλία που συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης.

34 οι τραυματίες στα νοσοκομεία

Συνολικά 34 τραυματίες μεταφέρθηκαν με Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) σε Νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.




Από τις 34 διακομιδές:

  • 1 έγινε στο «Γεώργιος Γεννηματάς»
  • 5 στο Ιπποκράτειο,
  • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,
  • 1 στο Σωτηρία,
  • 1 στο ΚΑΤ
  • 3 πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

Η φωτιά σε 10 λεπτά διένυσε έξι χιλιόμετρα

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι οι άνεμοι, που μέχρι το απόγευμα θα πνέουν σε ένταση επτά μποφόρ.

«Η πυρκαγιά βαίνει σε πολύ καλή εικόνα, αλλά κρατάμε επιφύλαξη, γιατί χθες είχαμε πολύ ισχυρές ριπές ανέμων» είχε δηλώσει νωρίτερα στην εκπομπή OnLine του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Αρτοποιός, αναφέροντας μάλιστα ότι τα ξημερώματα η φωτιά μέσα σε 10 λεπτά διένυσε 6 χιλιόμετρα, φθάνοντας έξω από το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη.

«Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά, βήμα – βήμα να αντιμετωπίσουμε όλες τις εστίες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος.

«Ο χειρότερος εχθρός μας είναι η ταχύτητα του ανέμου. Όλοι απόρησαν με το γύρισμα του ανέμου (χθες) ταξίδευε με ιλιγγιώδη ταχύτητα η πυρκαγιά, και σπεύσαμε να ενεργοποιήσουμε το 112» είπε.

«Η ταχύτητα των ανέμων χθες το βράδυ έφθανε μέχρι και τα 11 μποφόρ, χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι  τα ξημερώματα, 4.50 το πρωί, η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 113 χιλιόμετρα την ώρα, ισοδυναμεί με 11 μποφόρ, έξω από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, κι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε. Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση».

«Ενώ είχαμε διαφορετική εικόνα για το πώς κινείται η πυρκαγιά, έγινε ένας μεγάλος στροβιλισμός, ένα γύρισμα του ανέμου. Είχαμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο Ντράφι, την Ανθούσα, τη Διώνη και η πυρκαγιά έκανε απότομο γύρισμα προς το νοσοκομείο, περιμέναμε να φτάσει η πυρκαγιά σε 45 λεπτά – 1 ώρα, έφθασε σε 10 λεπτά με ένα τέταρτο στην πόρτα του Παίδων Πεντέλης, απόσταση 6 – 7 χιλιόμετρα από τη Διώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.




Copernicus: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Λακωνία και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου βρίσκονται Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Άνοιξε η λεωφόρος Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα – Αποκαθιστά τις ζημιές ο ΔΕΔΔΗΕ 

Παράλληλα, άνοιξε η λεωφόρος Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος από τη λεωφόρο Μαραθώνος στη λεωφόρο Ανθούσης και στην οδό Κύπρου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής που έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από το βράδυ της Τρίτης τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.

Έως το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη (20/07) επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται περισσότεροι από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This