Έβρος: Μάχη για να σωθεί το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Μαίνεται η φωτιά στον πυρήνα του δάσους

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη οι καπνοί - Αποπνικτική η κατάσταση - Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Must Read

Με περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθούσαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στη Λύρα Σουφλίου.

Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ και από αέρος έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Το μέτωπο σύμφωνα με το e-evros.gr είναι περίπου δύο χιλιόμετρα ενώ η φωτιά κινείται νότια. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης…

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία και πως στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει θετική εξέλιξη.




 

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη οι καπνοί – Αποπνικτική η κατάσταση

Σύμφωνα με το e-evros η πυρκαγιά που μαίνεται στη Δαδιά σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και εντός της Αλεξανδρούπολης.

Αξιωματούχος της ΠΥΑ, εκτιμά πως το φαινόμενο θα ενταθεί τις προσεχείς ώρες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This