Φωτιά στη Βάλια Κάλντα: Στις φλόγες για 12 ημέρες ο εθνικός δρυμός – Στάχτη 130.0000 στρέμματα δάσους τον Ιούλιο

Κάηκαν πάνω από 130.000 στρέμματα δασικής έκτασης

Must Read

Για 12η ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα.

Η φωτιά είναι έρπουσα, καίει χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα, ενώ τα ρόμπολα και η μαύρη πεύκη, που αποτελεί την κυρίως βλάστηση του δάσους, μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Γρεβενών Αντώνης Καλαϊδόπουλος, το σημείο της φωτιάς είναι αρκετά δύσβατο και τα πεζοπόρα τμήματα χρειάζονται αρκετή ώρα για να το προσεγγίζουν.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 7 πυροσβέστες από τα Γρεβενά, 7 από την Κοζάνη και 7 άνδρες από το νεοσύστατο τμήμα δασοκομάντος, που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο, η φωτιά έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ παρουσιάζονται καπνοί και μικροεστίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες από τις φωτιές που έχουν κάψει φέτος σημαντικές εκτάσεις δάσους στη χώρα μας. Βίντεο από το meteo.gr, συνοψίζει τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2022 στη χώρα μας και οι οποίες επηρέασαν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 130.000 στρεμμάτων. 

Η έκταση που επηρεάστηκε τον Ιούλιο 2022 (~132.720 στρέμματα) αντιστοιχεί περίπου στο 60% των αθροιστικά καμένων εκτάσεων της χώρας μας από την 01.01.2022 (~215.000 στρέμματα), όπως φαίνεται και στην επόμενη εικόνα.

Τα δεδομένα άντλησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) και την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This