Αντιδράσεις για την παράνομη αποτέφρωση Χρυσαετού με σπανιότατη δυσμορφία

Μήνυση για τη θανάτωση του άγριου πτηνού θα καταθέσει ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας

Must Read

*Αναδημοσίευση από nantiareport.gr

Κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίσης αρμοδίων φορέων, για προστατευόμενο είδος Χρυσαετου που είχε τεθεί υπό προσωρινή φιλοξενία σε Οργάνωση Προστασίας της Άγριας Ζωής

Το άγριο πτηνό συμμετείχε σε δυο ερευνητικά προγράμματα του ΥΠΕΝ με την αιγίδα και του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι υπεύθυνοι Οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή» ανέφεραν ότι κατέληξε και παρανόμως ακολούθησαν διαδικασία αποτέφρωσης, προκαλώντας την κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr, το ΥΠΕΝ απέστειλε (02/08) έγγραφο στο άτυπο Κέντρο «Δράση για την Άγρια Ζωή» με έδρα τη Θεσσαλονίκη -ωστόσο δεν φέρει επίσημη άδεια λειτουργίας– να παραδώσουν νεαρό Χρυσαετό, ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Ελληνικό Σύλλογο Ιερακοθηρίας για εκγύμναση, όπως εκατοντάδες άλλα άγρια πτηνά.

Το άγριο πτηνό είχαν αφαιρέσει από την φωλιά του ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος καθώς γεννήθηκε με δυσμορφία στα πόδια (έφερε τέσσερα πόδια) και χειρουργήθηκε από Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου που είχε την απόλυτη ευθύνη και επίβλεψη του πουλιού για οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Καθώς αυτή η δυσμορφία εντοπίζεται πρώτη φορά παγκοσμίως και κρίθηκε υψηλής επιστημονικής αξίας για μελέτη και είχε συσταθεί ειδική διεπιστημονική ομάδα έρευνας από κτηνιάτρους, βιολόγους και άλλους ειδικούς.

Σε έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία του ΥΠΕΝ απαγορεύουν οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη στο πτηνό, καθώς τέλει υπό την ευθύνη του ΑΠΘ και είχε ληφθεί απόφαση να παραδοθεί στο Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, για να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον μετά την αποκατάστασή του.

Το πτηνό είχε τεθεί υπό προσωρινή φιλοξενία στην Οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι υπεύθυνοι του Συλλόγου μια μέρα μετά την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, καθώς δεν επιθυμούσαν να παραδώσουν το πτηνό για εκγύμναση και απελευθέρωση, έχοντας επιλέξει χώρο διαβίωσης του το κλουβί. Το ΥΠΕΝ συνέχισε την διαδικασία ώστε να παραληφθεί το άγριο πουλί ενώ (04/08) είχε δηλώσει ημερομηνία μετάβασης στο χώρο κλιμάκιο του Δασαρχείου, για να παραλάβει το άγριο πουλί.

Το πουλί κατέληξε

Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση του NantiaReport.gr οι δασοφύλακες που μετέβησαν στο χώρο, έλαβαν αρνητική απόκριση από την Πρόεδρο της Οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή», να παραδώσει τον αετό στο ΥΠΕΝ με το πρόσχημα ότι το πουλί κατέληξε.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr, το πρωί (04/08) από το Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής αρνήθηκαν να εκτελέσουν την έγγραφη εντολή του ΥΠΕΝ ενώ δεν παρέδωσαν ούτε το πτηνό όπως θα όφειλαν με την αιτιολογία ότι το έκαψαν, ενέργεια που αντίκειται στις διατάξεις καθώς υπάρχουν αρμόδια κρατικά όργανα που επιλαμβάνονται της διαδικασίας αποτέφρωσης, όπως ο κρατικός κτηνίατρος. Ενώ στα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν υπήρχαν παραστατικά για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου του άγριου πουλιού ή φωτογραφικού υλικού που να το αποδεικνύουν ενώ υποστήριξαν ότι έγινε νεκροψία και αποτεφρώθηκε το άγριο πουλί.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου, «αυτό που ζήσαμε σήμερα, ήταν πέρα από κάθε λογική. Που μπορεί να φτάσει ο αρρωστημένος νους, για να ικανοποιηθεί η αυθαίρετη πρακτική που επιδιώκουν να επιβάλλουν. Άσχετα με το τι ενέργειες θα κάνει το ΥΠΕΝ, ο ΣΕΙ θα κάνει μήνυση για θανάτωση του πτηνού. Η υπόθεση θα φτάσει στη Δικαιοσύνη, και οι ένοχοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This