Απογοητευτική έκθεση: Ή πληρώνονται με «ψίχουλα» ή είναι άνεργοι οι Έλληνες πτυχιούχοι

Must Read

Άνεργους ή κακοπληρωμένους πτυχιούχους βγάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Το ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα εμφανίζεται ως μη ανταγωνιστικό και βαθιά επηρεασμένο από την πολύχρονη οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι να παράγει μεν πτυχιούχους, αλλά κακοπληρωμένους, τουλάχιστον όσους από αυτούς εργάζονται και αμείβονται εντός των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ που ενσωμάτωσε και η ΑΔΙΠ στην ετήσια έκθεσή της για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ τόσο στην απασχόληση των πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 (72%) όσο και των νέων αποφοίτων ηλικίας 25-34 (68%) (επίπεδα 5-8), απέχοντας 16 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οσον αφορά τις αποδοχές των πτυχιούχων, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, απέχοντας 14 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο. Η ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., παρόλο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ετών 2014-2018. Η ανεργία πτυχιούχων γυναικών στην Ελλάδα τείνει σε διπλάσιο ποσοστό απ’ αυτό των ανδρών. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αυξάνει τις πιθανότητες απασχόλησης κατά 12%, σε σύγκριση με τους αποφοίτους προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ενώ η κατοχή διδακτορικού τίτλου κατά 14%.

Σε ό,τι αφορά τη γενική λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η ΑΔΙΠ επισημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. στη χρηματοδότηση, με ταυτόχρονη αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού, δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά με αυτά καλούνται να στηρίξουν περισσότερους φοιτητές.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενσωματώσει η ΑΔΙΠ στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η οικονομική ανάκαμψη μέσα από την αύξηση της χρηματοδότησης και των ελληνικών ΑΕΙ θα αρχίσει να φαίνεται από τα επόμενα χρόνια.

Πρόχειρες οι συγχωνεύσεις Γαβρόγλου

Κόλαφος είναι η έκθεση της ΑΔΙΠ για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ επί υπουργίας Γαβρόγλου για τις οποίες η Αρχή έβγαλε «κόκκινη κάρτα». Επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες για τις ακαδημαϊκές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους που συνδέονται με τις συγχωνεύσεις με έμφαση στη διερεύνηση διατήρησης ή αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και όχι απλά στη συγχώνευση με όμορο πανεπιστήμιο.

Επίσης, η ΑΔΙΠ σημειώνει ότι για οποιαδήποτε ένταξη προγραμμάτων σπουδών ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο έπρεπε να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση όλων των δομικών στοιχείων των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. φυσιογνωμία, σκοπός, διάρθρωση σε μαθήματα, διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό, δομές και υπηρεσίες).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This