Για έκδοση νέων ταυτοτήτων εντός του 2021 και το πώς θα είναι αυτές μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει το μοντέλο Εσθονίας, όπου οι νέες ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».
Στη χώρα της Βαλτικής, η πρόσβαση στο διαδίκτυο νομοθετήθηκε ως ανθρώπινο δικαίωμα και η Εσθονία ψηφιοποιήθηκε πλήρως αναπτύσσοντας το περίφημο «Χ-road», το λογισμικό που ελέγχει κεντρικά όλα τα ψηφιακά συστήματα της χώρας και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του e-government.
Χάρη στο «Χ-road» όλα τα πληροφοριακά συστήματα της χώρας συνδέονται και συνομιλούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος, οι πολίτες, μέσω μιας «έξυπνης ταυτότητας» και ενός τετραψήφιου ΡΙΝ, να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω ενός υπολογιστή (το 99% των υπηρεσιών είναι διαθέσιμο online).
Μάλιστα, το 2018 το «Χ-road» συνδέθηκε με το αντίστοιχο σύστημα της Φινλανδίας, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες των δύο χωρών να «συνομιλούν» ψηφιακά σε εικοσιτετράωρη βάση. Επιπλέον, τα αρχεία του e-government της Εσθονίας αποθηκεύονται και σε servers στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι καλύπτονται από διπλωματικό απόρρητο, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί και σε περίπτωση πολέμου.
«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα, για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι στόχος του είναι με τις νέες ταυτότητες να μπορεί να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφεύγει σε κάποιο ΚΕΠ.
Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. Θα γίνει και εδώ».
Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε πως ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή. Σε περίπτωση κλοπής της ταυτότητας, βέβαια, μπορεί κανείς να φανταστεί (ή μήπως όχι;) το τι θα γίνει…