Αυξήσεις έως 87% για τα golden boys του Χατζηδάκη!

Διπλασιάζεται, εν μέσω κρίσης, ο μισθός του διοικητή του ΕΦΚΑ και φτάνει τις 7.500 ευρώ - Τρελά λεφτά και για τους τέσσερις (!) υποδιοικητές του

Must Read

Αμετανόητη η κυβέρνηση, εξακολουθεί να προκαλεί με τη δημιουργία στρατιάς golden boys στο Δημόσιο με υπέρογκες αμοιβές, την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο μισθός του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκτοξευτεί σε 7.483,104 ευρώ μεικτά, από 4.000 ευρώ που παίρνει σήμερα.

Με την ίδια απόφαση, κατ’ εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4892/2022 τον οποίο ψήφισε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση -υποτίθεται με στόχο την αναδιοργάνωση και βελτίωση του οργανισμού-, από 7.067,376 ευρώ μεικτά θα εισπράττουν οι υποδιοικητές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σήμερα είναι τέσσερις και αμείβονται με περίπου 3.600 ευρώ μεικτά (λίγο περισσότερο από 2.000 ευρώ καθαρές αποδοχές), ενώ ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών θα λαμβάνει μηνιαίως 5.986 ευρώ μεικτά.

Οπως αποκαλύπτεται, η ετήσια δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 253.321 ευρώ κι ενώ σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ προβλέπονται 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις, 12 υποδιευθύνσεις και 291 τμήματα.

Η απαράδεκτη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας, όπως διατυπώθηκε δημόσια το διάστημα πριν από την ψήφιση του νόμου, ήταν ότι μόνο με αυτούς τους μισθούς μπορεί ο ΕΦΚΑ να προσελκύσει ικανά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα όμως η προκήρυξη που αναμένεται να βγει τον Οκτώβριο αφορά και τα νυν στελέχη του Δημοσίου, είτε του ΕΦΚΑ είτε οποιουδήποτε άλλου οργανισμού.

Πέραν της πρόκλησης της κοινής γνώμης, με αυτή την απόφαση ο κ. Χατζηδάκης… φέρνει τα πάνω κάτω στον ίδιο τον οργανισμό, καθώς δημιουργούνται στελέχη δύο ταχυτήτων. Πολύπειροι εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις σήμερα, με αμοιβές έως 2.500 ευρώ θα δουν είτε συναδέλφους τους είτε νεοφερμένους από τον ιδιωτικό τομέα με μισθούς σχεδόν διπλάσιους. Επίσης, η θητεία των νέων managers θα είναι τριετής, με προοπτική ανανέωσης για άλλα τρία έτη.

Σκάνδαλο

Το πλέον χαρακτηριστικό του παραλογισμού είναι το γεγονός ότι σήμερα ένας γενικός γραμματέας υπουργείου αμείβεται με 4.500 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 3.000 ευρώ καθαρές αποδοχές, όταν ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, όπως προείπαμε, θα παίρνει σχεδόν τα διπλά 7.483,104 ευρώ μεικτά.

Ετι περαιτέρω, η επιχειρηματολογία του υπουργείου τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν ότι «η επιλογή μας να προσελκύσουμε έμπειρους επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα (αλλά και τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚΑ) είναι μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βελτιώσει το management και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού. Γίνεται με στόχο π.χ. να βγαίνουν ταχύτερα οι συντάξεις και να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι». Επομένως, τώρα που ο κ. Κωστής Χατζηδάκης σε καθημερινή βάση επαίρεται ότι έλυσε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, χωρίς να έχουν προσληφθεί τα golden boys, είναι εύλογο το ερώτημα εάν είναι απαραίτητοι. Πολλώ δε μάλλον αν συνυπολογιστεί ότι τα στελέχη θα αναλάβουν τον Φεβρουάριο, όταν και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τον οργανισμό.

Στο… μυαλό του κ. Χατζηδάκη οι ενστάσεις για τους χειρισμούς του συνιστούν λαϊκισμό, με πηγές του υπουργείου να κάνουν το άσπρο-μαύρο, υποστηρίζοντας, όταν έφερνε το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, ότι η υιοθέτηση του μοντέλου της ΔΕΗ, με τον μισθό των 360.000 ευρώ για τον κ. Στάση, είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

Γιώργος Στάσσης

Θα κάνει και νέες προσλήψεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί και τη στελέχωση του νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που αποτελείται από περίπου 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αντικειμενικής αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να προσληφθούν 30 με 40 άτομα, και αυτό παρ ότι κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης το έργο της διαχείρισης είχε αναλάβει μεικτή ομάδα στελεχών από το υπουργείο Εργασίας και τον οργανισμό, χωρίς προφανώς να προκαλούνται παραπάνω έξοδα σε αμοιβές.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι συνταξιούχοι στενάζουν. Παρότι υπέστησαν δεκάδες διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις, παρότι η κυβέρνηση τους φέρθηκε ανέντιμα σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές, και τώρα επιδοτεί αδρά τους παρόχους ρεύματος, παρότι ένας στους τρεις συνταξιούχους λαμβάνει κύρια σύνταξη έως 470 ευρώ καθαρά, οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης προχωρούν ανερυθρίαστα σε άλλη μια προκλητική σπατάλη για στελέχη που δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους.

Η επίμαχη απόφαση

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους μισθούς του διοικητή και των υποδιοικητών στις 29 Αυγούστου, «καθορίζουμε τις μικτές μηνιαίες αποδοχές του Διοικητή, των Υποδιοικητών και του επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ως εξής:

α) Διοικητής, στο 90% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και προσδιορίζονται με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/22015.

β) Υποδιοικητές, στο 85% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και προσδιορίζονται με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015.

γ) Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών στο 72% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και προσδιορίζονται με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/22015» .

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This