Κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Πώς θα λαμβάνουν μπόνους όσοι επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πώς θα περικόπτεται η ενίσχυση όσο ανεβαίνει η κατανάλωση;

Must Read

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για ένα σχήμα κλιμακωτής επιδότησης, το οποίο θα δίνει μπόνους σε όσα νοικοκυριά επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα περικόπτει την ενίσχυση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.

«Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς, όλες τις μηνιαίες καταναλώσεις και όλα τα σπίτια, είτε είναι κύρια είτε μη κύρια κατοικία, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Με μία διαφορά: θα υπάρξουν κλίμακες» δήλωσε χθες ο Κώστας Σκρέκας. «Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Αλλά ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση είναι σε μια υψηλότερη κλίμακα – εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα παίρνει μία επιπλέον επιδότηση» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όσον αφορά το φυσικό αέριο σημείωσε ότι θα στηριχθούν οι πολίτες που δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με άλλο καύσιμο.

Προκύπτουν βέβαια πολλά ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, τι θα γίνει με όσους αποκτήσουν νέο μέλος ή μέλη στην οικογένεια, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα έχουν αυξημένη κατανάλωση, ή με όσους θερμαίνονταν αποκλειστικά με φυσικό αέριο, και φέτος, λόγω του δεκαπλασιασμού της τιμής του, θα στραφούν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ή με όσους μένουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση και η συνέλευση αποφασίσει να μην προμηθευτεί πετρέλαιο. Το μήνυμα που έστειλε το οικονομικό επιτελείο είναι ότι το κονδύλι των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος από τον κρατικό Προϋπολογισμό θα πρέπει να μην ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους. Κάτι που σημαίνει ότι η λογική των οριζόντιων επιδοτήσεων, που ίσχυσε όλους τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, δίνοντας τη θέση της σε ένα μοντέλο που θα έχει ως βασικό κριτήριο το επίπεδο κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα «μπόνους» εξοικονόμησης για όσους θα μειώνουν την κατανάλωσή τους περισσότερο από 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτό είναι εφικτό, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορεί να συγκρίνει τη φετινή με την περυσινή περίοδο. Προσέθεσε δε ότι η επιπλέον επιδότηση θα συνεχίσει να είναι πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή η χαμηλότερη κατανάλωση θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερα την κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This