«Αλλάζω συσκευή» τώρα και για τις επιχειρήσεις!

Εντός του Οκτωβρίου η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, ύψους 160.000.000 ευρώ

Must Read

Νέο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις δρομολογεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ετοιμάζοντας παράλληλα παρεμβάσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων.

Αυτό ανακοίνωσε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο Κώστας Σκρέκας, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι του έθεσαν επίμονα την ανάγκη θέσπισης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. «Εντός του Οκτωβρίου θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή” στις επιχειρήσεις, ύψους 160.000.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν ένα κλιματιστικό ή ένα σύστημα θέρμανσης, να το ανακυκλώσουν και να προχωρήσουν στην αγορά ενός καινούργιου, σύγχρονου, πολύ πιο αποδοτικού και λιγότερο ενεργοβόρου» εξήγησε ο υπουργός ΠΕΝ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, είπε πως θα έχει προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ, με κονδύλια από το ευρωπαϊκό πακέτο «REPower EU», απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζήτησαν από τον υπουργό να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ζεστό νερό, όπως, για παράδειγμα, εστιατόρια. «Ειδήσεις» έκρυβε η απάντηση του κ. Σκρέκα για το πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες. Γνωστοποίησε πως θα νομοθετηθεί έως τα Χριστούγεννα η δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες είτε αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στην Ορεστιάδα και συμψηφισμού της κατανάλωσης ενέργειας στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα θα καλύψει περίπου 250.000 εγκαταστάσεις, με το 40% να απευθύνεται σε νοικοκυριά, το 30% σε επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% σε αγρότες. Για την εγκατάσταση σε πολυκατοικίες θα υπάρχει πρόβλεψη να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη τη στέγη και να το συμψηφίζουν με την κατανάλωση κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μηχανισμός αποζημίωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες στη μέση και υψηλή τάση, κατά τις ώρες αιχμής (6-10 μ.μ.). Παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου να ζητεί επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Όσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν στηρίζονται αποτελεσματικά τόσο πιο πολύ πλησιάζουν προς τον γκρεμό. Και η πιθανή κατάρρευσή τους θα οδηγήσει σε μαρασμό την οικονομία μας και θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή εξαιτίας της εκτόξευσης των ποσοστών ανεργίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This