Χαμόγελα από τις ΗΠΑ για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων

Must Read

Την ώρα που η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις, τα πρώτα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ αναφορικά με τα εμβόλια δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το εμβόλιο Jynneos, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί εναντίον της ευλογιάς, φαίνεται να παρέχει προστασία και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις περιοχές των ΗΠΑ, όπου χορηγήθηκε σε επιλεγμένες ομάδες του πληθυσμού, ήταν εντυπωσιακή. Ακόμα και όσοι έκαναν μία δόση του εμβολίου είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. Τη μέγιστη προστασία, όμως, αποκόμισαν όσοι έκαναν και τις δύο.

Η μονή δόση χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της φετινής παγκόσμιας έξαρσης, για να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Τώρα, όμως, οι Αρχές λένε πως πρέπει να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τους μολύνει η ευλογιά των πιθήκων.

Το εμβόλιο της ευλογιάς είχε μοιραστεί παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) για προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου από τη νόσο. Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια των CDC δρ Rochelle Walensky, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25.500 κρούσματα της νόσου.

Εχουν επίσης διατεθεί 800.000 πρώτες και δεύτερες δόσεις του εμβολίου της ευλογιάς. Αν και δεν υπήρχαν δεδομένα για το κατά πόσο θα μπορούσε να προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα είναι αποτελεσματικό. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία που παρείχαν στα CDC οι 32 αμερικανικές πολιτείες όπου διατέθηκε το εμβόλιο μεταξύ 31 Ιουλίου και 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι υψηλού κινδύνου ανεμβολίαστοι άνδρες, ηλικίας 18-49 ετών, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ευλογιά των πιθήκων, σε σύγκριση με όσους είχαν εμβολιαστεί 14 ή περισσότερες ημέρες νωρίτερα. Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι η προστασία ήταν ακόμα μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση, τόνισε η δρ Walensky και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να την κάνουν όσοι έχουν λάβει την πρώτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This