Πλιάτσικο στην «πρώτη ελληνική πολυεθνική»

Η λεηλασία στο αφύλακτο εργοστάσιο της άλλοτε κραταιάς εταιρίας κατασκευής πλαστικών Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε., που βγαίνει πάλι στο «σφυρί»

Must Read

Στο έλεος πλιατσικολόγων, οι οποίοι κλέβουν συστηματικά μεταλλικά αντικείμενα και τα μεταπωλούν σε μάντρες ανακύκλωσης υλικών σκραπ, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο της άλλοτε κραταιάς Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε., το οποίο βγαίνει πάλι στο «σφυρί» στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που άφησε πίσω της η πτώχευση της ιστορικής βιομηχανίας!

  • Από τη Μαρία Μεϊμάρη

Στο κεντρικό εργοστάσιο της «πρώτης ελληνικής πολυεθνικής», το οποίο δεσπόζει σε ένα οικόπεδο 250 στρεμμάτων στη Θήβα, τίποτα δεν θυμίζει τις εποχές που οι μηχανές παραγωγής εύκαμπτων σωλήνων δούλευαν στο «φουλ», ώστε τα προϊόντα της εταιρίας να φτάνουν και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Η εικόνα που παρουσιάζει πλέον το ακίνητο, το οποίο αποτελούσε επί σειρά ετών σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και καινοτομίας, είναι αποκαρδιωτική. Και τούτο γιατί σχεδόν όλοι οι χώροι του έχουν λεηλατηθεί από ομάδες κακοποιών, οι οποίοι εισβάλλουν στις εγκαταλειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και ξηλώνουν ανενόχλητοι τμήματα μηχανημάτων, καλώδια και μέταλλα!

Στη Θήβα

Τρανή απόδειξη του άγριου πλιάτσικου που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια είναι το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα η «Espresso». Αν συγκρίνει κανείς τις εικόνες, που ελήφθησαν σε μικρή χρονική απόσταση μέσα από το εργοστάσιο της εμβληματικής εταιρίας κατασκευής πλαστικών στη Θήβα, θα αντιληφθεί το «όργιο» λεηλασιών και καταστροφών που έχει συντελεστεί. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που απεικονίζουν το «πριν» και το «μετά» του πανάκριβου μηχανήματος που παρήγε σωλήνες υψηλής πίεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Στην πρώτη διακρίνεται ολόκληρο το καλογυαλισμένο μηχάνημα, ενώ στη δεύτερη ούτε το… μισό, αφού οι «κυνηγοί» μετάλλων ξήλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του!
Σε άλλες φωτογραφίες μπορεί κάποιος να δει τις άδειες μπουκάλες οξυγόνου, με τις οποίες οι εισβολείς έκοψαν τα μεταλλικά εξαρτήματα των υπόλοιπων παροπλισμένων μηχανών, ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκαλεί η εικόνα που δείχνει τα σκαμμένα με… κομπρεσέρ δάπεδα του αφύλακτου εργοστασίου!

Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα υπόγεια καλώδια του κτιρίου, οι κακοποιοί δεν δίστασαν να σκάψουν βαθιά ορύγματα, τα οποία κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να κλείσει! Οταν σταμάτησαν να βρίσκουν μέταλλα ή ό,τι άλλο αξίας θα μπορούσαν να πουλήσουν, άρχισαν να ξηλώνουν τα πάνελ από την οροφή του ενός κτιρίου!

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, το ρημαγμένο εργοστάσιο, που κατέληξε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα δυσθεώρητα χρέη, παραμένει εδώ και χρόνια απούλητο. Είναι ενδεικτικό ότι η επισπεύδουσα Εθνική Τράπεζα προσπάθησε να το εκποιήσει αρχικά αντί 15.000.000 ευρώ, κατόπιν για 12.000.000 ευρώ και, στη συνέχεια, αντί 9.260.000 ευρώ (σ.σ.: η αξία εγκαταστάσεων είχε υπολογιστεί στα 6.760.000 ευρώ, ενώ του μηχανολογικού εξοπλισμού στα 2.500.000 ευρώ). Ωστόσο, όλοι οι πλειστηριασμοί, με τελευταίο εκείνον που έγινε πριν από έναν χρόνο, κατέληξαν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο. Ομως, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βανδαλισμού, η τιμή πρώτης προσφοράς μειώθηκε κατά σχεδόν 2.000.000 ευρώ!

«Μετά τον βανδαλισμό του μηχανολογικού του εξοπλισμού ως προς την αξία του και ως προς την τιμή πρώτης προσφοράς, ορίζει ως αξία και τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 7.360.000 ευρώ, ήτοι αξία εγκαταστάσεων 6.760.000 ευρώ και αξία μηχανολογικού εξοπλισμού 600.000 ευρώ» τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η ανακοπή που άσκησε η τράπεζα. Σημειώνεται ότι η κατάσχεση του ακινήτου επιβλήθηκε από την επισπεύδουσα για το ποσό του 1.000.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), ενώ το ακίνητο «κουβαλάει» 14 προσημειώσεις και υποθήκες!

Ο πρωτοπόρος βιομήχανος -Η άνοδος και η πτώση μιας «αυτοκρατορίας» που βυθίστηκε στα χρέη

Η Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε. ιδρύθηκε το 1960 από τον πρωτοπόρο Αμοργιανό μηχανικό και βιομήχανο Αριστόβουλο Πετζετάκι. Αφοσιωμένος στη δουλειά του και ηγετική προσωπικότητα αναγνωρισμένη από έντυπα όπως το «Time» και οι «Financial Times», που τον είχαν χαρακτηρίσει «εφευρέτη πρώτης γραμμής», ο Πετζετάκις κατάφερε με την εφευρετικότητα και τις πατέντες του να ανοίξει για την εταιρία του τους ορίζοντες των διεθνών αγορών.

Την ίδια ώρα, όσοι δούλεψαν μαζί του είχαν να πουν μόνο κολακευτικά λόγια γι’ αυτόν. Πληροφορίες θέλουν τους υπαλλήλους του εργοστασίου στην Καλλιθέα να είχαν δηλώσει ότι ο Πετζετάκις συνήθιζε να δίνει στον καθένα ξεχωριστά την ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων, συνοδεύοντάς τη με μερικές χρυσές λίρες!

Βασικό «όχημα» της επιτυχίας του βιομηχάνου, την οποία απολάμβανε ήδη από την ηλικία των 37 χρόνων, ήταν η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, που αντικατέστησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τον σωλήνα ruber, ο οποίος κυριαρχούσε στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία, αλλά και της μηχανής και των καλουπιών για την παραγωγή του. Παράλληλα, άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, που αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς,όπως οι Pirelli, Goodyear, Dunlop κ.ά., κάτι που οδήγησε στη γιγάντωση της εταιρίας και την ίδρυση θυγατρικών σε 22 χώρες, με έμφαση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που είχαν τεράστιες ανάγκες ύδρευσης.

Το 1968 ήρθε άλλη μια «χρυσή» πατέντα για τους σωλήνες αποχέτευσης, η οποία έφερε εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρίας, με τη θριαμβευτική πορεία της εταιρίας να συνεχίζεται και την επόμενη πενταετία. Τα προβλήματα άρχισαν σχεδόν παράλληλα με τον θάνατο του χαρισματικού ιδρυτή της, σε ηλικία 50 χρόνων. Ακολούθησε η καταγγελία δανείων 120.000.000 ευρώ, η θέση της μετοχής υπό επιτήρηση και η σύλληψη, το 2011, του γιου του Αριστόβουλου Πετζετάκι, Γιώργου, για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2.100.000 ευρώ. Η επιχείρηση πτώχευσε το 2015, δύο χρόνια αφότου άρχισε ο πλειστηριασμός των ακινήτων της.

Η «κατάρα» που κυνηγά την οικογένεια συνεχίστηκε την 1η Μαρτίου του 2020, όταν συνελήφθη ο γιος του Γιώργου Πετζετάκι, Αρης, για τον θάνατο του 47χρονου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Λεονάρντο Σίτινα στο πολυτελές συγκρότημα Φάρος, στη Βουλιαγμένη. Ο νεαρός γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του μαζί με τη σύντροφό του εντός του συγκροτήματος κατοικιών όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο 47χρονος επιχειρηματίας και γείτονάς του σε κατάσταση μέθης άρχισε να παρενοχλεί την κοπέλα και να κάνει απρεπή σχόλια. Ακολούθησε άγριος καβγάς, με τον 24χρονο να ξυλοκοπεί άγρια τον 47χρονο, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του όταν η κατάσταση εκτονώθηκε. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του! Το Μικτό Ορκωτό Αθηνών έκρινε ένοχο τον 24χρονο για επικίνδυνη σωματική βλάβη και τον καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών. Ομως, εκείνος άσκησε έφεση, με το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημά του για τη χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This