«Αόρατη» η ΜΚΟ που… βρίζει Έλληνες!

Άπραγη παραμένει η ελληνική κυβέρνηση για τη νορβηγική οργάνωση-«φάντασμα» Aegean Boat Report, που «ερμηνεύει» ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα και τα συμφέροντα των διακινητών

Must Read

Για τις ΜΚΟ υπάρχουν δυνατότητες και όρια στις πρακτικές τους. Οι περισσότερες από αυτές δεν κρύβουν ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις κοινωνίες ώστε να ταιριάζουν σε μια δεδομένη ιδεολογική ατζέντα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στην πορεία τους για να το κάνουν οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν ρόλους κοινωνικούς. Δεν έχουν, όμως, καμιά δουλειά να αναλαμβάνουν και ρόλους πολιτικούς. Πόσο μάλλον να δρουν ως διπλωματικές Αρχές συγκεκριμένων κρατών-διακινητών, αλλά και ως επιθετική αντιπολίτευση στις χώρες που οι ΜΚΟ αισθάνονται ότι δεν πάνε απολύτως με τα νερά τους.

Οποιος επισκέφτηκε χθες την επίσημη, όσο και προχειροφτιαγμένη, ιστοσελίδα της νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report είδε στην κεντρική σελίδα να φιγουράρει φαρδιά πλατιά μια φωτό του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Η φωτό έχει τίτλο «Stupid Is As Stupid Does». Δηλαδή, «ηλιθιότητα είναι αυτό που κάνει ο ηλίθιος».

Η επίμαχη ανάρτηση στο site της νορβηγικής ΜΚΟ

Από πότε, όμως, μια ΜΚΟ έχει ως βασική λειτουργία να τσακώνεται και να βρίζει υπουργούς ξένων χωρών ιντερνετικά; Σε άλλη ανάρτησή της ερμηνεύει ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης, κρίνοντας ότι η Ελλάδα την… καταπατά. «Η Ελλάδα στέλνει παράνομα οπλισμό στα νησιά», έγραψε πρόσφατα, ανακυκλώνοντας τα τουρκικά ψεύδη και τις φωτογραφίες της «Hurriyet», σε ρόλο προπαγανδιστή της Αγκυρας.

Η Aegean Boat Report είναι μια νορβηγική MKO. Ιδρυτής της είναι ο Νορβηγός Τόμι Ολσεν, ο οποίος, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρξε εθελοντής στη Λέσβο το διάστημα 2015-2016. Επισήμως έστησε τη ΜΚΟ το 2018. Ο Ολσεν κάθεται στο Τρόμσο της Νορβηγίας και από εκεί στέλνει πληροφορίες για την κίνηση λέμβων στο Αιγαίο. «Το Aegean Boat Report έχει αποδειχθεί η πιο λεπτομερής πηγή πληροφοριών σχετικά με τα σκάφη και τις αφίξεις στο Αιγαίο Πέλαγος», διαφημίζει η ίδια η ΜΚΟ.

Τώρα, τι ακριβώς πληροφορίες δίνει η ΜΚΟ, από ποιους τις αντλεί, σε ποιους τις μοιράζει και σε τι χωράφια του ελληνικού κράτους μπλέκει παραμένει μυστήριο. Παρά ταύτα, όπως θα διαπιστώσει κανείς στα στοιχεία που δημοσιεύει, υπάρχει επιλεκτική «ενημέρωση» σε βάρος της Ελλάδας, με στατιστικά ότι διαρκώς «απωθεί πρόσφυγες παρανόμως», ενώ η Τουρκία πάντα «προωθεί νομίμως» προς την Ελλάδα.

Λαμβάνει πληροφορίες από τις τουρκικές Αρχές και τις πλασάρει στους διακινητές των μεταναστών

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αιχμές ότι η Aegean Boat Report πρακτικά λαμβάνει πληροφορίες από τις τουρκικές Αρχές για τις θέσεις των σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού, τις οποίες πλασάρει στους διακινητές των σκαφών των μεταναστών.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι καταγγελίες πήραν επίσημη μορφή όταν ο Μηταράκης παρουσίασε βίντεο στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου με μαρτυρίες από Σομαλούς μετανάστες ότι έλαβαν οδηγίες από λαθρεμπόρους να χρησιμοποιήσουν τη ΜΚΟ Aegean Boat Report, μόλις αποβιβάστηκαν στις ελληνικές ακτές, για να τους φέρει σε επαφή με την υπηρεσία του ΟΗΕ. Η ΜΚΟ έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση».

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, ενώ χρηματοδοτείται 100% από ιδιωτικές δωρεές, όπως ισχυρίζεται, δεν εμφανίζει ούτε έναν από τους χρηματοδότες της. Γιατί, άραγε; Δημοσίως μοιράζεται μόνο τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού IBAN σε νορβηγική τράπεζα, όπου λέει ότι λαμβάνει δωρεές. Ούτε καν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας δίνει, πέρα από ένα email. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες ΜΚΟ, τα πάντα στη συγκεκριμένη υποτίθεται ότι «τρέχουν» από έναν άνθρωπο, τον Τόμι Ολσεν, κι όχι από ένα δίκτυο ατόμων.

Είτε είναι σύμπτωση είτε όχι, η Νορβηγία εμπλέκεται και σε μια άλλη ΜΚΟ που έπαιξε περίεργο ρόλο το καλοκαίρι με την περιβόητη νησίδα στον Εβρο. Η HumanRights360 του Επαμεινώνδα Φαρμάκη, μια ελληνική ΜΚΟ που ήδη ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρηματοδοτείται τόσο από την κυβέρνηση της Νορβηγίας όσο κι από τις επιχορηγήσεις της Νορβηγίας στον ΕΟΧ.

Τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την αντίστοιχη νορβηγική για να μάθει τους λόγους που χρηματοδοτείται από το Οσλο επίσημα μια ελληνική ΜΚΟ με ακατανόητη εμπλοκή στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας; Και ποιες δράσεις έχει αναλάβει η νορβηγική κυβέρνηση για να βρει τις πηγές χρηματοδότησης της νορβηγικής ΜΚΟ και τον ρόλο που παίζει σταθερά σε βάρος της Ελλάδας, κάνοντας φιλοτουρκική προπαγάνδα ακόμα και για τη Συνθήκη της Λωζάννης;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This