Η «συνωμοσία των κυρώσεων»: Ολιγάρχες θησαυρίζουν και προπαγανδίζουν την «σκληρή γραμμή»

Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ για τις κυρώσεις και για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ οι μέτοχοι τους κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια!

Must Read

Η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να μην έβλαψε το Κρεμλίνο και την επιθετική του πολιτική, προκάλεσε όμως μία ασύλληπτη οικονομική καταστροφή στις ευρωπαϊκές οικονομίες με πρώτα θύματα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το σύνολο των οικογενειών, υποχρεώνονται να πληρώνουν υπερβολικές τιμές για τις βασικές, ανελαστικές ενεργειακές τους ανάγκες και να υποφέρουν από τις ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων.

Η ενέργεια και τα βασικά τρόφιμα δεν είναι ελαστικές δαπάνες. Δεν μπορεί μία επιχείρηση η μία οικογένεια να ζήσει χωρίς ρεύμα, χωρίς καύσιμα, χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς ψωμί, χωρίς γάλα. Μπορεί να το μειώσει, και πάλι όμως η συντριπτική πλειοψηφία ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη προβεί σε περικοπές, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω. Πλέον, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο και οι οικογένειες στην φτωχοποίηση.

Υπάρχουν όμως κάποιοι Ευρωπαίοι που θησαυρίζουν κυριολεκτικά λόγω της επιβολής των συγκεκριμένων κυρώσεων στην Ρωσία, όπως ακριβώς θησαυρίζουν και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στην παράταση της σύρραξης.

Μία ματιά στο ράλι που καταγράφουν οι ναύλοι των τάνκερ και των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αρκεί για να καταδείξει το ποιοι ωφελούνται από την συγκεκριμένη μορφή των κυρώσεων και την παράταση τους. Την αυλή των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς LNG έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις 300 χιλιάδες δολάρια ημερησίως, γεγονός πρωτοφανές για την σύγχρονη ιστορία της ναυτιλίας.

Από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, όλοι οι τύποι των δεξαμενοπλοίων έχουν δει τα ημερήσια έσοδά τους να αυξάνονται από το επίπεδο των 5000 $ την ημέρα, στα 60.000 $, ενώ υπήρξαν περίοδοι που ξεπέρασαν ακόμα και τα 90.000 $ ημερησίως!

Μέσα σε έναν χρόνο έχουν διπλασιαστεί ακόμα και οι τιμές των δεξαμενοπλοίων, καθιστώντας σαφές πως συγκεκριμένα συμφέροντα ωφελούνται τα μέγιστα από αυτές τις κυρώσεις που συγχρόνως καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από κοντά φυσικά και οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τα ιλιγγιώδη υπερκέρδη που καταγράφουν, κανένας όμως δεν τολμάει να τους δείξει με το δάχτυλο. Όπως και τους εφοπλιστές.

Στην Ελλάδα λοιπόν κάποιος καχύποπτος, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σκοτεινή συνομωσία, ειδικά εάν αναλογιστούμε οτι τα περισσότερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και δεξαμενόπλοια, είναι ελληνικών συμφερόντων.

Υπάρχουν όμως πλοιοκτήτες που έχουν ισχυρή παρουσία στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως και εταιρίες παραγωγής ενέργειας οι οποίες έχουν πλασαριστεί γερά στο ελληνικό μιντιακό τοπίο, είτε απευθείας, είτε μέσω πακτωλού χρημάτων που διαχέονται υπό μορφή διαφημίσεις και λοιπά.

Όταν λοιπόν βλέπουμε συγκεκριμένα ΜΜΕ τα οποία συνδέονται άμεσα με συμφέροντα τα οποία θησαυρίζουν λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να υπερθεματίζουν την συνέχιση τους, να υποστηρίζουν μία κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στις καταστροφικές για την Ελλάδα κυρώσεις και να αποδομούν κάθε αντιπολιτευτική φωνή που θα τολμήσει να τις αμφισβητήσει, τότε εύλογα κάποιος μπορεί να μιλήσει για «συνωμοσία».

Ακόμα και η αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία η οποία μπορεί να έγινε ακόμα και εις βάρος της εθνικής μας άμυνας, για τα συγκεκριμένα συμφέροντα μετρήθηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καθώς η παράταση του πολέμου έφερε παράταση στο ράλι των τιμών, άρα και στα κέρδη που οι κρυφοί ή φανεροί μέτοχοι των ΜΜΕ αποκομίζουν.

Μία «θεωρία συνωμοσίας», που όμως εάν ισχυέι, στρέφεται εις βάρος τόσο της εθνικής ασφάλειας, όσο και κάθε ελληνικής επιχείρησης, κάθε ελληνικής οικογένειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This