Τρεις υποθέσεις ασέλγειας σε αγόρια ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. – Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου

Η απάντηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης μετά τις καταγγελίες

Must Read

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι η ΕΛ.ΑΣ. ξεκινάει έρευνα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου μετά από καταγγελίες που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη για ασέλγεια και κακοποίηση σε βάρος ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα 19χρονο σήμερα αγόρι κατήγγειλε στις αρχές ότι έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από συγκεκριμένο άτομο στη δομή, ενώ ο ίδιος κατονόμασε άλλα δύο παιδιά, τα οποία έχουν βιώσει τη φρίκη στα χέρια του εργαζόμενου. Πρόκειται για δύο ενήλικους και έναν ανήλικο που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου. Ο 19χρονος κατέθεσε χθες στο τμήμα Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, ενώ σύντομα θα κληθούν να καταθέσουν και τα άλλα δύο παιδιά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ.

Τι απαντάει η Κιβωτός του Κόσμου

Με ανακοίνωσή της η Κιβωτός του Κόσμου υποστηρίζει ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση ενημερώθηκε για τις καταγγελίες από τις ειδήσεις: «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.




Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει η φιλανθρωπική οργάνωση και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες».

Όπως σημειώνει: «Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».




Η καταγγελία του αγοριού για ασέλγεια και κακοποίηση

Μόλις λίγους μήνες μετά την καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου, η μαρτυρία ενός νεαρού έρχεται να ρίξει νέες «σκιές» στη δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στον «Συνήγορο του Πολίτη» αφορούν ασέλγειες και κακοποιήσεις ανηλίκων και έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον 5 δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».  Την έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων με τους αστυνομικούς να συγκεντρώνουν καταθέσεις και να έχουν ζητήσει η διενέργεια ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 19χρονος σήμερα που φιλοξενούνταν σε δομή της Κιβωτού, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ασέλγειας από άτομο που εργάζεται στη δομή. Ο νεαρός στην καταγγελία του αναφέρει ότι ζούσε μια κόλαση στην ηλικία των 17 ετών για δύο ολόκληρα χρόνια σε δομές του Βόλου και της Καλαμάτας, από το 2020 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιπλέον, στην καταγγελία του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πρότεινε να φύγει από την Αθήνα και θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον του, ενώ τον έπεισε ότι θα βοηθούσε τη μητέρα του και τον αδερφό τους, δίνοντάς τους το επίδομα.

Ο ανήλικος τότε πείστηκε και πήγε σε δομή του Βόλου και έπειτα στην Καλαμάτα. Τότε άρχισε ο εφιάλτης του, αφού όπως περιγράφει το συγκεκριμένο άτομο άρχισε να ασελγεί επάνω του συστημικά, ενώ τον εκβίαζε ότι αν μιλούσε, θα έκοβε το επίδομα στη μητέρα του. Ο 17χρονος περιγράφει ότι ο καταγγελλόμενος τον εξευτέλιζε, του μιλούσε υποτιμητικά και τον ανάγκαζε να τον υπηρετεί. Παράλληλα, προκειμένου να τον πείσει να μην μιλήσει, του αγόρασε ακριβά παπούτσια και κινητό, ενώ του έδινε και χρήματα.

Στο τέλος του περασμένου Γενάρη, ο ανήλικος βρήκε το θάρρος να φύγει από τη δομή και να μιλήσει στη μητέρα του. Όπως αναφέρει, ο ίδιος φοβόταν να μιλήσει όλο αυτό το διάστημα, καθώς φοβόταν μήπως πάρουν το διαμέρισμα στο οποίο έμενε η μητέρα του.

Παρενοχλούσε και άλλα παιδιά

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, ο ανήλικος αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά και άλλα παιδιά, τα οποία κατονόμασε.

Η καταγγελία του αθλητή καταδύσεων για ξυλοδαρμούς

Ο Χρόνης Χλίτσιος, αθλητής καταδύσεων, που συνεργαζόταν με την Κιβωτό τον περασμένο Αύγουστο, προχώρησε σε καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου.

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην Ασφάλεια και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού, που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού από στέλεχος που είχε έρθει από την Αθήνα, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά» ανέφερε αρχικά στο προφίλ του στο facebook και συνέχισε: «Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες που εμπλέκετε ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν».

Ο Χρόνης Χλίτσιος

Οπως υποστήριξε, είχε παρουσιαστεί στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεται να καταγγείλει το γεγονός και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι απολύθηκε. «Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες, αυτό που με προσδιορίζει σαν άτομο είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά ως υπάλληλος» κατέληξε στην ανάρτησή του.

Η καταγγελία αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Κιβωτού του Κόσμου, που με δελτίο Τύπου θέλησε να ρίξει «φως» στην υπόθεση.

«Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της δομής του Βόλου τρεις έφηβοι, συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας, που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της δομής). Δύο ημέρες αργότερα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της δομής, συντάχθηκε επιστολή προς τη διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι» αναφέρεται αρχικά στο δελτίο Τύπου και συμπληρώνεται:

«Κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί. Αμεσα ελήφθη μέριμνα, ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος να μην έρχεται σε επικοινωνία με ανηλίκους και ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί».

Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών, αλγεινή εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι ο κ. Χλίτσιος ως παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά έσπευσε να αναρτήσει το περιστατικό στο facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις, προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς, αλλά και τον φορέα της Κιβωτού.

«Κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης. Είναι εξόχως προφανές ότι η αναφορά αυτή ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων, αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων. Ο κ. Χλίτσιος επιχειρεί να συνδέσει την καταγγελία με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα, στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του είχαν συζητηθεί και οι λόγοι), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του. Συνεπώς, η καταγγελία ουδόλως συνδέεται με την απόλυσή του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου η δομή και καταλήγει:

«Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Ολοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου. Εχουμε το χρέος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για τα οποία ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δίνει καθημερινά αποθέματα της ψυχής του».

Δείτε επίσης:

«Σκιές» ξυλοδαρμών στην Κιβωτό του Κόσμου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This