«Κιβωτός του Κόσμου»: Για κατάθεση αναμένεται να κληθεί ο πατέρας Αντώνιος – Σφίγγει ο κλοιός μετά τη «χιονοστιβάδα» των αποκαλύψεων

Must Read

Ποικίλες περιπτώσεις κακοποίησης, ακόμη και σεξουαλικής καταγγέλλουν εργαζόμενοι και πρώην φιλοξενούμενοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», στις επτά συνολικά καταθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, σηματοδοτώντας μιας εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων, εντός της οποίας δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της ΜΚΟ, ο οποίος και βρίσκεται σταθερά, πλέον, στο επίκεντρο των καταγγελιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Αρχές θέλουν μεν να κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά συνάμα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση που ξεκίνησε από την καταγγελία ενός 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου σε δομή της «Κιβωτού», για σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Ως εκ τούτου, οι επόμενοι μάρτυρες θα κληθούν με βάση τις υπάρχουσες καταθέσεις για τα όσα υποστηρίζουν ότι συμβαίνουν στα ενδότερα της ΜΚΟ, με «πρωταγωνιστές» τον πατέρα Αντώνιο και ανθρώπους της εμπιστοσύνης του.

Η πρώτη κατάθεση για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ήταν αυτή του 17χρονου, αυτόπτη μάρτυρα της σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε ότι υπέστη ο 19χρονος στη δομή της Χίου. Μάλιστα, ο 17χρονος, ο οποίος είναι φίλος του 19χρονου, κατήγγειλε με τη σειρά του ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, για να μην μιλήσει. Σημειώνεται πως εκτός του ιδρυτή της ΜΚΟ, στις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, καταγγέλλονται για σωματική κακοποίηση φιλοξενούμενων τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι επίσης φιλοξενούνταν στη ΜΚΟ, όπου και μεγάλωσαν, παραμένοντας να εργαστούν εκεί.

Όπως αποκαλύπτει η τηλεόραση του OPEN, ο 17χρονος δήλωσε στην καταγγελία του ότι «μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα, μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει».




Ο 17χρονος βρέθηκε στο νησί μετά από μια εκδρομή της «Κιβωτού του Κόσμου», οπότε και τον ενημέρωσαν ότι ο ίδιος θα παραμείνει εκεί. Αν και ήθελε να συνεχίσει το σχολείο, επειδή μόλις είχε αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, του είπαν ότι δεν θα χρειαστεί και τον έγραψαν σε ιδιωτική σχολή, για την οποία του είπαν στην αρχή ότι θα πλήρωναν εξ’ ολοκλήρου. Ωστόσο, στη συνέχεια, όπως είπε, τον ανάγκασαν να την πληρώνει ο ίδιος με τα χρήματα που υποτίθεται πως θα ήταν η αμοιβή του για την καθημερινή του εργασία.

Τον Αύγουστο του 2021, ο 17χρονος περίμενε ξύπνιος στο συνηθισμένο πόστο του στην κουζίνα, σε περίπτωση που τον καλούσαν για κάτι. Τα μεσάνυχτα του ζήτησαν να μεταφέρει μια βελουτέ σούπα λαχανικών σε ένα από τα δωμάτια που έμενε ένα διευθυντικό στέλεχος της δομής. Το παιδί άκουγε μουσική με τα ακουστικά του, και, αφηρημένος, άνοιξε την πόρτα χωρίς να χτυπήσει, αλλά την έκλεισε πάλι γρήγορα.

Όπως δηλώνει, αντίκρισε τον 19χρονο φίλο του σε ένα αποκρουστικό σκηνικό, σχετικό με τα όσα τού είχε ήδη εκμυστηρευθεί πως βίωνε στη δομή, αλλά μέχρι τότε δεν τον πίστευε. Ένα από τα στελέχη της Κιβωτού του Κόσμου ήταν όρθιος πάνω από τον 19χρονο και επιδιδόταν σε σεξουαλική πράξη. «Το είδες ότι δεν είμαι τρελός», του είπε την επόμενη ο 19χρονος.




«Προσπαθούσα να το σκάσω. Φοβάμαι για την αδερφή μου»

«Στα 10 μου πήγα στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Εκεί μας χτυπούσαν συνέχεια. Εμένα με έχουν χτυπήσει πάνω από πέντε φορές. Και εγώ να κλαίω συνέχεια να προσπαθώ να το σκάσω. Με χτυπούσε ένας παιδαγωγός, ο οποίος έχει φύγει τώρα», αποκαλύπτει ένας 18χρονος στην τηλεόραση του STAR, αναφερόμενος στις αμφιλεγόμενες συνθήκες διαβίωσης στην «Κιβωτό».

Ο 18χρονος έζησε, όπως ισχυρίζεται, για πάνω από 8 χρόνια στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε ξενώνα κοντά στο Μεταξουργείο και πλέον δηλώνει ότι φοβάται για την τύχη της αδερφής του, η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενείται σε παράρτημα στην περιφέρεια. «Εμένα με έχουν βαρέσει οι παιδαγωγοί, γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί. Ήμουν 12… Το λέω και τρέμω… Έκλαιγα συνέχεια, φώναζα “βοήθεια”, αλλά κανείς δε με βοήθησε», περιγράφει ο 18χρονος.

«Φοβάμαι πολύ για την αδελφή μου… Μην τη βαρέσουν ή οτιδήποτε… Έχω ακούσει ότι ο… έχει ακουμπήσει μια κοπέλα που είναι 14 χρονών στο γραφείο του στον Κολωνό», σημείωσε ο 18χρονος, υπογραμμίζοντας ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν του φέρθηκε ποτέ άσχημα.

Μεταξύ των σοκαριστικών καταγγελιών που έχουν έρθει στο φως, είναι και εκείνη που αναφέρει πως εργαζόμενοι φερόντουσαν τόσο άσχημα στα παιδιά, σε σημείο που έφταναν στο… να τα πετάνε από τις σκάλες! Ειδικότερα, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ένα 19χρονο κορίτσι, πρώην φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό», «μερικά παιδιά που ήταν λίγο πιο άτακτα, τα χτύπαγαν, τα έπιαναν από το αυτί και τα πετούσαν από τις σκάλες. Τους φέρονται εκεί μέσα σαν να είναι κακοποιοί, ενώ τα παιδάκια αυτά έχουν ψυχές».




«Εγώ και τα πέντε αδέρφια μου βιώσαμε πράγματα τα οποία ήταν βασανιστήρια. Σαν φυλακή εκεί μέσα. Μας έβαζαν και κάναμε πράγματα τα οποία δε θέλαμε και σε ότι τους λέγαμε “όχι”, μας έβαζαν τιμωρία. Η τιμωρία αυτή, μας έλεγαν “μια μέρα εσύ δε θα φας, πήγαινε κάτω”», προσθέτει η 19χρονη και επισημαίνει ότι αυτό ίσχυε για όλα τα παιδιά.

«Εάν ένα παιδάκι δε θέλει να κάνει μια δραστηριότητα την οποία θέλει η “Κιβωτός” ή θα του έλεγαν “δε θα φας μια μέρα” είτε “θα διώξουμε τους δικούς σου και εσένα από εδώ, θα φύγετε όλοι”. Αναλόγως τι είχαν κάνει, τους στέλνανε απομόνωση, ήταν σαν να είναι στη φυλακή», συνεχίζει η 19χρονη και προσθέτει: «Εγώ από την “Κιβωτό” έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο όλο αυτό το πράγμα, γιατί ήταν και ψυχικό. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πόναγε και η δικιά μου η καρδιά. Εγώ με το που έφυγα από εκεί μέσα, έλεγα ότι άνοιξε η καρδιά μου, έφυγα από μια φυλακή. Στην ουσία για μένα ήταν μια φυλακή. Αυτά τα παιδιά δε χαμογελάνε».

Μετά την καταγγελία του 19χρονου και όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, η κοπέλα υποστηρίζει ότι θα βγουν και άλλα θύματα να μιλήσουν για τα όσα φέρονται να βίωναν στη ΜΚΟ. «Εγώ ήμουν στον Κολωνό στη δομή, και με το που βγήκε το παιδί και πήρε το θάρρος (ο 19χρονος), εγώ ήμουν μαζί του. Είπα να βγω και ‘γω να πω αυτά που ξέρω και όποια άλλα παιδιά έχουν βιώσει πράγματα από την “Κιβωτό”, καλό είναι να βγουν και αυτά να τα πουν γιατί σιγά σιγά θα πρέπει να μαθαίνουμε πού βοηθάμε», καταλήγει η 19χρονη.




Οι εξελίξεις και κυρίως το τι θα γίνει με τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», θα απασχολήσουν την αυριανή έκτακτη σύσκεψη, στις 9:30 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα συζητηθεί η λειτουργία της ΜΚΟ και των δομών της ανά την Ελλάδα, για όσο διάστημα διαρκέσει η έρευνα από τη Δικαιοσύνη και τις Αρχές.

Τι είχε δηλώσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος

Ο 19χρονος που έκανε την πρώτη καταγγελία, έβαλε στο κάδρο τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του και τα ακόλουθα:

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο σε θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να το δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα. Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Κι αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία μέρα στη θάλασσα 10 φορές.

Έτσι, τα πρωινά που πήγαινα στον πατέρα, εκεί που καθόμασταν στο σαλόνι του τρίτου ορόφου, με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, ο οποίος είναι γωνιακός και εκεί καθόταν ο πατήρ. Μια μέρα, ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του».

Σε άλλο κομμάτι της κατάθεσής του, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο νεαρός φέρεται να αναφέρει: «Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο. Ήμουν μαζί του 24 ώρες το 24ωρο για να τον φροντίζω. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια και εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα, που πήγα στο δωμάτιό του, με έβριζε και μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά. Ποτέ δεν έβγαζε κι έβαζε τα παπούτσια και τις κάλτσες του. Ήθελε να τον υπηρετούν».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This