Ελλάς το μεγαλείο σου! Στον αέρα χιλιάδες δίκες εξαιτίας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Απλήρωτοι οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη «νομική βοήθεια»

Must Read

Στο έλεος του Θεού έχουν μείνει, λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, χιλιάδες οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που δεν μπορούν να λάβουν δωρεάν νομική υποστήριξη που δικαιούνται, καθώς το κράτος δεν έχει πληρώσει τους δικηγόρους εδώ και 3,5 ολόκληρα χρόνια!

  • Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να απέχουν οι δικηγόροι από τον θεσμό της «νομικής προστασίας» από τις 21 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να έχουν «νεκρώσει» δικαστήρια, όπως διατροφές παιδιών, διαζύγια και άλλες υποθέσεις πολιτών που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν δικηγόρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν το δικαίωμα δωρεάν νομικής εκπροσώπησης, αλλά οι δικηγόροι ξεκίνησαν αποχή από τον θεσμό της «νομικής βοήθειας», καθώς παραμένουν απλήρωτοι για παραστάσεις σε δικαστήρια και άλλες νομικές διαδικασίες εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια…

Αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη προσωπικού από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των αιτήσεων δικηγόρων που συμμετέχουν στη «νομική βοήθεια» προκειμένου να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Από τα τέλη του 2018 εκτιμάται ότι εκκρεμούν για εκκαθάριση 40.000 νομικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να παραμένουν απλήρωτοι, αν και η Πολιτεία ασκεί κοινωνική πολιτική στις… πλάτες τους!

Η δικηγόρος Ειρήνη Κραβαρίτη έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολλές υποθέσεις νομικής βοήθειας πολιτών που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν δικηγόρο. Οπως μας λέει, η τελευταία πληρωμή από το υπουργείο Δικαιοσύνης για υποθέσεις που είχε χειριστεί ήταν πριν από τρία χρόνια.

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αυτεπάγγελτων υποθέσεων νομικής βοήθειας. Αυτή τη στιγμή εξοφλούνται δαπάνες που έχουν πάει στο υπουργείο με αριθμό πρωτοκόλλου του καλοκαιριού του 2019, που σημαίνει ότι οι δίκες είχαν τελειώσει αρκετά πριν. Δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική σε βάρος δικηγόρων. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και για το καλό των πολιτών που είναι δικαιούχοι νομικής βοήθειας, γιατί έχουν δικαίωμα στη Δικαιοσύνη, αλλά από την άλλη δικαίωμα και στην πληρωμή της εργασίας έχει και ο δικηγόρος» επισημαίνει στην «Espresso» η κυρία Κραβαρίτη.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος δεν έχει κάνει κάτι για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού στο ΤΑΧΔΙΚ. Ως ύστατο μέσο, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας αποφάσισαν ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων μελών του από τις υποθέσεις «νομικής βοήθειας» και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής δικηγορικής αμοιβής σε όλες τις υποθέσεις της «νομικής βοήθειας» από τις 21 Νοεμβρίου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, της συμπλήρωσης ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και των συνοδειών στις ποινικές υποθέσεις.

Για αυτές τις υποθέσεις αυτόφωρων διαδικασιών και για όσες λήγει το 18μηνο κράτησης κρατουμένων ή παραγράφονται, οι δικηγόροι συνεχίζουν και παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Ομως χιλιάδες άλλες υποθέσεις εκκρεμούν. Ανάμεσα σε αυτές, υποθέσεις διαζυγίων και διατροφών, με αποτέλεσμα οικογένειες με παιδιά να μην μπορούν να λάβουν χρήματα για την επιβίωσή τους!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαζευγμένης μητέρας στη Λευκάδα, με δύο παιδιά ηλικίας 15 και 18 ετών. Ο πρώην σύζυγός της διέκοψε τη χορήγηση διατροφής για την κόρη τους όταν εκείνη συμπλήρωσε την ηλικία των 18 ετών, αν και συνεχίζει τις σπουδές της, καθώς έχασε μία τάξη και είναι μαθήτρια στη Γ’ Λυκείου. Η γυναίκα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εδώ και οκτώ μήνες, ζητώντας να παραταθεί η διατροφή για την κόρη της, αλλά και να αυξηθεί το ύψος της διατροφής για τον 15χρονο γιο της, καθώς έχουν αυξηθεί τα μηνιαία κόστη λόγω της ακρίβειας των τελευταίων μηνών. Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και οκτώ μήνες.

Η δικηγόρος της «νομικής βοήθειας» στην οποία είχε απευθυνθεί της είπε ότι σταμάτησε να συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς παρέμενε απλήρωτη επί τρία χρόνια. Η μητέρα πήγε σε δεύτερη δικηγόρο της «νομικής βοήθειας», η οποία της είπε πως ούτε αυτή μπορεί να την εξυπηρετήσει, γιατί εδώ και 10 ημέρες είναι σε εξέλιξη η αποχή που αποφάσισαν οι δικηγορικοί σύλλογοι.

«Δεν έχω τα χρήματα για να πληρώσω δικηγόρο. Εγκρίθηκε το αίτημά μου για “νομική βοήθεια”, αλλά δεν αναλαμβάνει κανένας δικηγόρος την υπόθεσή μου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει δίκη για τη μεταρρύθμιση της διατροφής που παρέχει ο πρώην σύζυγος για τα δύο παιδιά μας» αναφέρει με απόγνωση στην «Espresso» η διαζευγμένη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία ΣΕΤΕΠΕ: Κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη παρακρατούσε τα tips από τους εργαζομένους!

Παρέμβαση σε γνωστό κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μετά από καταγγελίες...

More Articles Like This