Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζει να έχει ο Πολ Τόμσεν, καθώς επέμεινε του ΔΝΤ ότι κακώς ανεστράφησαν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2017. Ο «αιμοδιψής» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου κάνει πως δεν βλέπει πως οι περισσότεροι Ελληνες υποφέρουν στα χρόνια της κρίσης και θέλει ακόμα μεγαλύτερη ισοπέδωση.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% (το Ταμείο προβλέπει 2,2%), απάντησε: «Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, αλλά απαιτούνται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι».
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του Ταμείου για χαμηλό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα (0,9%), σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και πρόβλημα δημογραφικού. «Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα αγορών, επαγγελμάτων)», σημείωσε ο Δανός και συνέχισε τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμόστηκε μερικώς.
Τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή
«Η Ελλάδα έκανε τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με μη φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα», δήλωσε αναφερόμενος στη δυσαναλογία αύξησης φόρων- περιορισμού δαπανών και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι εννοεί έκανε αναφορά στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.
«Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές… Πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση» παρατήρησε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αφενός η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μεγάλη αφετέρου μένει αφορολόγητο το 60% των φορολογούμενων.
«Είμαστε απογοητευμένοι που ανεστράφησαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ήταν λάθος, ελπίζω να διορθωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις επίμαχες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί το 2017, προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση και καταργήθηκαν το περσινό Δεκέμβριο (η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) και την περασμένη Άνοιξη (η μείωση του αφορολογήτου).