Με ψυχραιμία απαντά η Αθήνα στις πολεμικές κραυγές της Άγκυρας

Τα ελληνικά επιτελεία συναξιολογούν τη διεθνή συγκυρία, θεωρώντας πως οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Συρία και το Ιράκ, πιθανότατα να οδηγήσουν τον Ερντογάν στην αναζήτηση μετώπου δυτικότερα...

Must Read

Επικίνδυνες για την ειρήνη δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας εκστομίζουν ολοένα και συχνότερα πλέον Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι πέραν κάθε δεοντολογίας πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, παρουσία μάλιστα του Ρουμάνου ομολόγου του (χώρας-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ), και η μονότονη επανάληψη της απειλής «θα έρθουμε νύχτα» αξιολογούνται ως πολύ σοβαρή κλιμάκωση από τα ελληνικά επιτελεία στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η συγκεκριμένη απειλή συνιστά πλέον μέρος της εφαρμοσμένης τουρκικής στρατηγικής ψυχολογικού πολέμου, αναφέρουν πηγές, με στόχο την καλλιέργεια κλίματος φοβίας στην ελληνική κοινή γνώμη.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν ως πολύ σοβαρές αυτές τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, αιτία -μεταξύ άλλων- για τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη (8/12) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Παρά τις καθησυχαστικές κυβερνητικές διαρροές, ότι δεν οδεύουμε σε «θερμό χειμώνα» στα Ελληνοτουρκικά, τώρα μάλιστα που η Αγκυρα εξασφάλισε το «ελεύθερο» από το αμερικανικό Κογκρέσο ως προς την πώληση των μαχητικών F16, η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν από τους παρόντες επιτελείς.

Πίσω όμως από τις καθησυχαστικές -ορθά, λόγω των συγκυριών- διαρροές, αναλύθηκαν λεπτομερώς τα επιθετικά μηνύματα που εκτοξεύει παντοιοτρόπως η τουρκική ηγεσία σε βάρος της χώρας. Τέτοιες δηλώσεις αξιολογούνται από τα επιτελεία Εξωτερικών και Αμυνας ως ευθείες προεξαγγελίες επιθετικής ενέργειας εναντίον της Ελλάδας. Ακόμα και το σποτ για τον καφέ γραμμένο στα ελληνικά από τον κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας της Τουρκίας, το Προεδρικό Μέγαρο και τον επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δεν θεωρείται «αθώο».

Αποφυγή συναισθηματικών βερμπαλισμών στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η Αγκυρα έχει επιλέξει στον παρόντα χρόνο να στοχοποιεί τις αμυντικές προετοιμασίες της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εγείροντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους. Το «σχέδιο» είναι γνωστό στα ελληνικά επιτελεία, που εισηγούνται στην κυβέρνηση την ψύχραιμη, χωρίς συναισθηματικούς βερμπαλισμούς αντίδραση στις προκλήσεις, παράλληλα με την καθησυχαστική προς τον λαό στάση εν όψει εορτών, αλλά και με γνώμονα την ομαλή κίνηση της οικονομίας, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη δεν πρέπει να κατακυριευτεί από την αίσθηση που επιδιώκει να εκπέμψει ο Τσαβούσογλου και οι παρόμοιοι…

Η Αθήνα συναξιολογεί και τη διεθνή συγκυρία. Ο αμερικανικός και ο ρωσικός «πάγος» σε κάθε πρόθεση της Αγκυρας για χερσαία επιχείρηση στη Β. Συρία και στο Ιράκ εναντίον των Κούρδων δυσκολεύει τον Ερντογάν να παρουσιάσει προεκλογικά κάποια μείζονα στρατιωτική επιτυχία επί του πεδίου, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την έχει προ πολλών μηνών (από το καλοκαίρι) εξαγγείλει. Ετσι, πιθανότατα οι εξελίξεις να οδηγούν στην αναζήτηση μετώπου δυτικότερα.

Συνεπώς, η διαμορφωμένη θέση της Αθήνας είναι: «Η επιφυλακή παραμένει, αλλά όχι για ένα θερμό επεισόδιο, αλλά για πολλές προκλήσεις επί του πεδίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This