5,2 δισ. για την υγεία το ’23, αλλά δεν φτάνουν!

Τα έξοδα των νοσοκομείων είναι στα ύψη, ενώ τα έσοδα θα είναι αυξημένα μόλις κατά 180.000 ευρώ

Must Read

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ψηφίστηκε ο νέος Προϋπολογισμός της χώρας. Στη διάρκεια, όμως, της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2023 ο Θάνος Πλεύρης βρήκε την ευκαιρία να επικεντρωθεί στον χώρο της υγείας, διαφημίζοντας το… έργο του!

Ο υπουργός Υγείας, λοιπόν, παίρνοντας τον λόγο πανηγύρισε για το γεγονός πως το 2023 προβλέπονται 5,202 δισεκατομμύρια ευρώ για τον χώρο της υγείας, όταν το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπονταν 3,884 δισεκατομμύρια. «Η συζήτηση του Προϋπολογισμού έχει ένα πλεονέκτημα. Μιλάμε με στοιχεία και όχι θεωρητικά: 3,884 δισεκατομμύρια ευρώ για την υγεία θεωρείτε ότι είναι μικρό ποσό; Πράγματι, είναι μικρό ποσό. Είναι ο Προϋπολογισμός του 2019, με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, τελευταία χρονιά διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Προϋπολογισμός που σας φέρνουμε σήμερα για την υγεία είναι 5,202 δισεκατομμύρια. Δίνουμε δηλαδή εμείς σήμερα 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω για την υγεία στον τελευταίο Προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές. Η στήριξη στην υγεία είναι με πράξεις» είπε ο Θάνος Πλεύρης, λησμονώντας πως στα χρόνια της πανδημίας τα ευρωπαϊκά κράτη μετέφεραν απίστευτα ποσά στη δημόσια υγεία.

Η απάντηση όμως ήρθε και από την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία με δημόσια ανακοίνωσή της μίλησε για ανεπαρκή χρηματοδότηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Και αυτό διότι τα έξοδα των νοσοκομείων είναι κατά πολύ αυξημένα, ενώ τα έσοδα θα είναι αυξημένα μόλις κατά 180.000 ευρώ, και υπογραμμίζει πως στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας το έτος 2023 ενισχύεται κατά 375.000.000 ευρώ. «Για να αναστραφεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών, που παραμένουν στο χαμηλότατο ύψος του 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας προχώρησε και σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διάθεση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια υγεία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, δίνονται 380.000.000 ευρώ για 80 νοσοκομεία και 272.000.000 για 157 Κέντρα Υγείας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίοι οι διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών έχουν καταγράψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό και έργα, ώστε να είναι έτοιμοι στο υπουργείο για την ένταξη και την υλοποίηση των έργων. Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως άλλο πράγμα η ένταξη ενός έργου και άλλο πράγμα η υλοποίησή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This