«Χριστός γεννάται σήμερον» και για παιδιά πίσω από τα κάγκελα

Η πρωτοβουλία του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών που θα φέρει πιο κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων τους έγκλειστους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Must Read

Αδιαμφισβήτητα οι ημέρες των Χριστουγέννων για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ημέρες χαράς και ευτυχίας. Ημέρες γιορτινές, κατά τις οποίες βιώνεις την οικογενειακή θαλπωρή, εν μέσω στολισμών και φώτων, με πρόσωπα που αγαπάς.

Και βέβαια, είναι η αγαπημένη περίοδος των παιδιών. Δώρα, παιχνίδια, παραμύθια, αγκαλιές, αγάπη και γράμματα στον Αϊ-Βασίλη χρωματίζουν τον κόσμο τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα παιδιά τα οποία το μόνο δώρο που επιθυμούν είναι τις άγιες μέρες να βρεθούν σπίτι τους, να είναι ελεύθερα και με τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για τα ανήλικα που εκτίουν ποινή στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Η ζωή τους, αντικειμενικά δύσκολη, ωστόσο σαν από μια χαραμάδα φωτίζονται από το πνεύμα των Χριστουγέννων και κάνουν την απόδραση από τις Ερινύες τους. Νέες και νέοι που για κάποιους λόγους βρέθηκαν στη φυλακή αυτές τις ημέρες εύχονται μεταξύ τους και προσεύχονται τα επόμενα Χριστούγεννα να βρεθούν στο σπίτι τους, δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους, με τη δυνατότητα ενός καινούργιου ξεκινήματος. Αρωγοί τους, άνθρωποι, φορείς, ομάδες που προσπαθούν ώστε να νιώσουν έστω λίγη από τη ζεστασιά των ημερών.

Στους αρωγούς αυτούς συγκαταλέγεται ο Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών με την πρωτοβουλία του «Διακονία Φυλακών». Συνεργάζεται με τις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα, όπου περισσότεροι από 70 εθελοντές πραγματοποιούν επίσκεψη εναλλάξ μία φορά τον μήνα, για να προσφέρουν είδη πρώτη ανάγκης, αλλά και συντροφιά στους νέους που κρατούνται. «Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκεφθήκαμε τις φυλακές στον Αυλώνα πριν από λίγες ημέρες και συζητήσαμε με τα παιδιά τα προβλήματά τους, προσπαθώντας να τα κάνουμε δικά μας, αλλά και να τους μεταφέρουμε το εορταστικό κλίμα, δύναμη και κουράγιο» αναφέρει στην «Espresso» ο υπεύθυνος του προγράμματος Χαράλαμπος Τριανταφυλλόπουλος, και ανακοινώνει ότι «η επόμενη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, για να ψάλουμε -με τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου του κατηχητικού της ενορίας μας- τα κάλαντα. Θα προσφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως ξυριστικά, εσώρουχα, φόρμες, φούτερ».

Η ελευθερία

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις ευχές που κάνουν -αυτές τις άγιες μέρες- τα παιδιά τρόφιμοι των φυλακών: «Το πρώτο που θα ήθελαν είναι να βρίσκονται έξω με τους γονείς τους και τις οικογένειές τους. Για αυτά τα παιδιά, το πρώτο ζητούμενο είναι η ελευθερία τους. Εμείς προσπαθούμε να τα εμψυχώσουμε, για να έχουν δύναμη και υπομονή να προχωρήσουν μπροστά. Αντίστοιχα, και οι άνθρωποι των φυλακών βοηθάνε πολύ στο εορταστικό κλίμα. Ιδίως στα σχολεία, όπου παρακολουθούν τα παιδιά, φτιάχνουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαθαίνουν κάλαντα, κατασκευάζουν με χειροτεχνίες στολίδια και παιχνίδια».

Ακόμη, κάνει γνωστό ότι και το γεύμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και κάθε μεγάλης εορτής, όπως είναι η Ανάσταση ή το Πάσχα, είναι ιδιαίτερο, παραδοσιακό και εορταστικό, ενώ επισημαίνει την προσπάθεια των υπαλλήλων να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για αυτά τα παιδιά. «Παράλληλα, και εμείς κατά την περασμένη επίσκεψή μας μεταφέραμε στους τροφίμους το νόημα των ημερών, δηλαδή τι γιορτάζουμε, ποιος είναι ο ρόλος μας, τι μπορούμε να κάνουμε και τι έκανε και ο Χριστός για εμάς» τόνισε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει και ιερός ναός στη φυλακή, όπου τελούνται θείες λειτουργίες και όποιο παιδί το επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει, αλλά και να εξομολογηθεί. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου αναφέρει τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, τονίζοντας πως προσπαθούν να στηρίξουν ψυχολογικά τους νέους, ενώ υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών.

Επίσης, κάνει γνωστό ότι όσοι εθελοντές συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά. «Εχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό επισκέψεις στις φυλακές, ενώ οι αποστολές υλικών έχουν ξεπεράσει τις εκατό, με χιλιάδες τεμάχια από διάφορα είδη, όπως ρολά χαρτιά υγείας, πουλόβερ, μπλουζάκια, εσώρουχα, μπουφάν, ξυραφάκια, οδοντόκρεμες, σαπούνια, τηλεκάρτες και άλλα πολλά» σημειώνει ο π. Θεμιστοκλής. Παράλληλα, σημειώνει ότι ήδη έχουν ετοιμάσει πολλά γλυκίσματα, καθώς και παιχνίδια, όπως μπάλες και διάφορα επιτραπέζια, για να τα πάνε στη φυλακή και οι υπεύθυνοι να τα προσφέρουν στα παιδιά. Τέλος να σημειώσουμε ότι το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα αποτελεί έναν χώρο κράτησης για νεαρούς – εφήβους κρατούμενους ηλικίας από 15 έως 21 ετών.

Στο κατάστημα λειτουργεί σχολείο όλων των βαθμίδων που υπάγεται στο εθνικό σύστημα παιδείας και στο οποίο πραγματοποιούνται προγράμματα αγωγής, υγείας, περιβάλλοντος, καθώς και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η υποστήριξη των ανήλικων και νεαρών κρατουμένων παρέχεται από το επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, σε καθημερινή βάση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This