Βεβήλωσαν με φασιστικά σύμβολα το Εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ

Must Read

Με φασιστικά σύμβολα βανδάλισαν το Εβραϊκό μνημείο στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 είναι χτισμένο πάνω στο παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Με ανακοινώσεις τους η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), καταδίκασαν τον βανδαλισμό του μνημείου και ζήτησαν από τις πρυτανικές αρχές «όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών».

Σε ανακοίνωσή της η ΙΚΘ αναφέρει: «Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της, υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου, το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων».

Τονίζει επίσης ότι «σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αναφέρει: «Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου».

«Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου», σημείωσε, καταδικάζοντας «την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων».

Καταδίκασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση

Τη βεβήλωση του μνημείου καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: «Η νέα επίθεση στο μνημείο επαναφέρει με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη επαγρύπνησης του δημοκρατικού κόσμου αλλά και του αντιφασιστικού κινήματος, απέναντι στην ακροδεξιά που απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται δε, πως «οι διωκτικές αρχές οφείλουν, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να διερευνήσουν και να διαλευκάνουν την φασιστική επίθεση».

Τον βανδαλισμό του μνημείο καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση: «Η Ελληνική Λύση καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό του μνημείου, που είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.

Οι βέβηλες πράξεις αντισημιτισμού προσβάλλουν όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This